Treceți la conținutul principal

Cerberus de Marius Albert Neguț



O "poezie de stradă" cu versuri încrustate cu un briceag în pieptul unui tată din care se sfâșie plânsul unei drame de neacceptat. O disperare mută pe care doar un părinte o poate înțelege ce scoate din străfundurile ființei instinctul animalic ucigaș capabil să-i protejeze puiul și care ignoră instinctul de conservare. Asta am citit!
Cerberus este un roman care îți bulversează sufletul atât de tare încât nu poți renunța la lectură și efectiv vrei cu orice preț să îi afli deznodământul. Intri într-o lume a sărăciei și a băieților "descurcăreți" ce trăiesc la limita legalității, a frivolității adolescentine și a celor care le speculează slăbiciunile și le înglodează destinul pentru totdeauna. Fără să vrei, te simți părtaș la o realitate ucigătoare de care fiecare dintre noi a auzit, dar pe care nu am înțeles-o cu adevărat niciodată.
Mara este o tânără de optsprezece ani, unica fiică a unui fost pușcăriaș devenit cămătar, care vede in protecția exagerată a tatălui un infern din care vrea să scape, iar pe tatăl ei un cerber. Din păcate ea nu realizează unde este iadul cu adevărat și ajunge victima unui LoverBoy care o vinde unei rețele de prostituție din Turcia.
Romanul este șocant prin prisma ambelor personaje conturate foarte bine și extrem de realist.
 Albert, tatăl fetei,  este atât de disperat, încât nu ezită să ucidă pentru a-și recupera copila, iar zbuciumul și durerea lăuntrică este atât de mare încât el există doar pentru a-și revedea fiica în siguranță. Într-un alt plan, Mara își pierde puritatea și speranța cutremurător. Naivitatea îi este vindecată prin duritate și viol, iar disperarea și dezgustul o face să înțeleagă cu adevărat unde este iadul.
Evenimentele sunt foarte interesante și când te aștepți mai puțin autorul te surprinde în așa măsură, încât nu am putut lăsa cartea din mână până la final.
Acest roman îți expune o lume din care ajunge la publicul larg doar știrea senzație prezentată în articole de ziar sau din reportajele șoc ale știrilor de la ora cinci...
 Recomand acest roman pentru că pe lângă faptul că este un thriller care te acaparează total, transmite un mesaj exclamativ adolescenților și părintilor. Acela de a comunica unii cu ceilalți... Cumva trebuie găsită calea  care să exprime dragostea  ce se află în sufletul oricarui părinte, iar copilul trebuie să înțeleagă că doar experiența de viață  a părinților îl protejează cu adevărat de răutatea lumii. E adevărat că uneori părintele pare un cerber neînduplecat, însă el stă la poarta infernului pentru  a nu lăsa să pătrundă în universul copilului, ființe sau lucruri vătămătoare.
Scriitorul Marius Albert Neguț îmi place pentru că este puțin atipic, iar stilul său este uimitor, dur și interesant, desprins parcă din realitatea cotidiană.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar