Pagini: 307
Platon spunea că "doar morţii văd sfârşitul războiului" și se pare că așa este. Nimic nu este ceea ce pare, oamenii trec prin clipe de coșmar, însă dorința de a domina soarta lumii este mult prea atractivă pentru câteva suflete perfide.
Probabil știți că Germania nazistă a fost la un pas de a fabrica bomba atomică. Totul părea pierdut, însă această invenție avea menirea de a pecetlui soarta omenirii. Dacă acest fapt s-ar fi întâmplat cu siguranță soarta războiului ar fi fost alta, iar lumea în care trăim ar fi fost condusă de rasa ariană.
"Zile de plumb" de Lucian Ciuchiță ne aduce in prim plan zilele in care războiul mondial era aproape de final, iar Hitler împreună cu ajutoarele sale și-au pus speranța în ingredientul lipsă situat undeva in Turcia, vital pentru funcționarea reactorului nuclear. Apa grea trebuia să fie adusă în Germania prin teritoriul României care în acele zile le era aliat. Totul se schimbă când intervin spionii forțelor aliate, iar Romania întoarce armele.
Cu adevărat vorbim despre zile foarte dificile din istoria omenirii, cu suferințe greu de suportat, cu moarte la fiecare pas și soarta unor oameni care a fost schimbată dramatic de acest război. Acele zile au fost încărcate cu plumb care atârnă greu in istorie.
Lucian Ciuchiță, cu o artă deosebită ne prezintă soarta unor oameni care au participat înfrângerea Germaniei. O cunoaștem pe Maria, o fata deosebită care împreună cu sora ei Arina merge în Viena la profesorul Urs care se îngrijește de educația lor. Totul devine dramatic când Arina își pierde viața datorită unui tânăr nazist. Maria visează la razbunare și la pedepsirea vinovatului și astfel devine un pion important în soarta războiului...
Foarte interesant cum autorul surprinde pe mai multe planuri fiecare tabăra și oamenii importanți din acest război. Îi cunoaștem îndeaproape cu gândurile, suferințele și dependențele lor. Avem privilegiul de a înțelege istoria fiind aproape de eroii acestui roman.
Interesant e că nu se termină totul după încetarea războiului, iar personaje importante din cel de al Doilea Reich se salvează și trăiesc în America de Sud...
Mi-a plăcut să descopăr acest autor, iar acest roman îl recomand cu căldură.
Comentarii
Trimiteți un comentariu