Treceți la conținutul principal

Mistralul ucigaș de Cay Rademacher

 



Pagini: 320 

Editura Lebăda Neagră 


Cay Rademacher (n. 1965) este un autor originar din nordul Germaniei, stabilit în sudul Franței. Pasionat de istorie, a studiat la Köln și Washington D.C. Istoria anglo americană, Istoria antică și Filosofia.Cay Rademacher a devenit cunoscut după ce a publicat, începând cu 2015, seria de romane ,,Inspectorul Frank Stave”.


Acest thriller captivant m-a purtat prin povestea lui într-o călătorie șarmantă prin l'Hexagone, ceea ce mi-a dat ocazia să fiu pentru câteva ore parte integrantă din imaginea pragmatică a cotidianului surprins din perspectiva unui cetățean parțial obișnuit. 

Cu un stil cinematografic de o calitate superioară, autorul ne face cunoștință cu Roger Blanc, un căpitan al unei unități speciale de jandarmi din Paris specializat pe demascarea politicienilor corupți. Acesta, după un succes răsunător care a deranjat considerabil elita politică, este chemat la ordine  de secretarul de stat Jean-Charles Vilaron-Allegre și sub imaginea unei recompense îl transferă în Provence, o localitate liniștită de la țară, unde are o casă veche moștenită de la un unchi, pe jumătate ruinată. Ca urmare a acestei întâmplări, Blanc scoate la iveală iluzia propriei căsnicii și află că soția lui are un amant pentru care îl părăsește și îi cere divorțul. Viața căpitanului este distrusă. Copiii au propria viață, iar singura legătură cu ei rămâne Facebook-ul. Trist... Totuși se prezintă la noul post de muncă unde îl cunoaște pe noul său șef,  căpitanul Nicolas Nkoulou care își dorește enorm să urce în ierarhie și să părăsească provincia. Tot acum primește piaza rea a jandarmeriei, pe viitorul său partener, locotenentul Marius Tonon un bărbat blazat căruia îi plăcea vinul rose, mâncarea și somnul. Acesta ajunsese în această situație din cauza unei anchete eșuate asupra unei omucideri ce-l avusese ca suspect pe Charles Moreas, un hoț antisocial și extrem de violent.

Romanul a fost interesant și mi-a ținut atenția trează, iar răsturnările de situație mi-au dat peste cap propriile supoziții referitoare la ancheta care a urmat.

Nici bine instalat la noul post, și Blanc este chemat la o anchetă pentru uciderea de la groapa de gunoi a localității a lui Charles Moreas... Omul fusese ciuruit de gloanțele unui Kalașnikov, apoi cadavrul incendiat.

Cine este criminalul? Ancheta este anevoioasă pentru că tot mai mulți suspecți aveau motive pentru această crimă, iar deznodământul scoate la iveală o mare surpriză... 

 Pe lângă ritmul alert și fascinant am fost impresionat de frumoasele descrieri de peisaje la care se adăugau aproape obsesiv cântecul cicadelor. Mistralul cade în această poveste ca un element care grăbește ancheta, amplifică trăirile și distruge natura cu ajutorul focului. Mistralul este background-ul din acțiunea romanului și nu se oprește decât odată cu finalul anchetei.

Acest roman este recomandat a fi citit în această perioadă pentru că are acțiunea aceea care te scoate din monotonie și te face să îți dorești să guști cumva din șarmul francez contemporan. Dacă ești în vacanță, te bucuri că poți fi in două locuri deodată, iar dacă planifici una, poți opta pentru o vizită la Paris. 🙂 Ok... Nu insist. Nu sunt bani, dar prin această carte se poate călători, nu?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar