Treceți la conținutul principal

Mistralul ucigaș de Cay Rademacher

 



Pagini: 320 

Editura Lebăda Neagră 


Cay Rademacher (n. 1965) este un autor originar din nordul Germaniei, stabilit în sudul Franței. Pasionat de istorie, a studiat la Köln și Washington D.C. Istoria anglo americană, Istoria antică și Filosofia.Cay Rademacher a devenit cunoscut după ce a publicat, începând cu 2015, seria de romane ,,Inspectorul Frank Stave”.


Acest thriller captivant m-a purtat prin povestea lui într-o călătorie șarmantă prin l'Hexagone, ceea ce mi-a dat ocazia să fiu pentru câteva ore parte integrantă din imaginea pragmatică a cotidianului surprins din perspectiva unui cetățean parțial obișnuit. 

Cu un stil cinematografic de o calitate superioară, autorul ne face cunoștință cu Roger Blanc, un căpitan al unei unități speciale de jandarmi din Paris specializat pe demascarea politicienilor corupți. Acesta, după un succes răsunător care a deranjat considerabil elita politică, este chemat la ordine  de secretarul de stat Jean-Charles Vilaron-Allegre și sub imaginea unei recompense îl transferă în Provence, o localitate liniștită de la țară, unde are o casă veche moștenită de la un unchi, pe jumătate ruinată. Ca urmare a acestei întâmplări, Blanc scoate la iveală iluzia propriei căsnicii și află că soția lui are un amant pentru care îl părăsește și îi cere divorțul. Viața căpitanului este distrusă. Copiii au propria viață, iar singura legătură cu ei rămâne Facebook-ul. Trist... Totuși se prezintă la noul post de muncă unde îl cunoaște pe noul său șef,  căpitanul Nicolas Nkoulou care își dorește enorm să urce în ierarhie și să părăsească provincia. Tot acum primește piaza rea a jandarmeriei, pe viitorul său partener, locotenentul Marius Tonon un bărbat blazat căruia îi plăcea vinul rose, mâncarea și somnul. Acesta ajunsese în această situație din cauza unei anchete eșuate asupra unei omucideri ce-l avusese ca suspect pe Charles Moreas, un hoț antisocial și extrem de violent.

Romanul a fost interesant și mi-a ținut atenția trează, iar răsturnările de situație mi-au dat peste cap propriile supoziții referitoare la ancheta care a urmat.

Nici bine instalat la noul post, și Blanc este chemat la o anchetă pentru uciderea de la groapa de gunoi a localității a lui Charles Moreas... Omul fusese ciuruit de gloanțele unui Kalașnikov, apoi cadavrul incendiat.

Cine este criminalul? Ancheta este anevoioasă pentru că tot mai mulți suspecți aveau motive pentru această crimă, iar deznodământul scoate la iveală o mare surpriză... 

 Pe lângă ritmul alert și fascinant am fost impresionat de frumoasele descrieri de peisaje la care se adăugau aproape obsesiv cântecul cicadelor. Mistralul cade în această poveste ca un element care grăbește ancheta, amplifică trăirile și distruge natura cu ajutorul focului. Mistralul este background-ul din acțiunea romanului și nu se oprește decât odată cu finalul anchetei.

Acest roman este recomandat a fi citit în această perioadă pentru că are acțiunea aceea care te scoate din monotonie și te face să îți dorești să guști cumva din șarmul francez contemporan. Dacă ești în vacanță, te bucuri că poți fi in două locuri deodată, iar dacă planifici una, poți opta pentru o vizită la Paris. 🙂 Ok... Nu insist. Nu sunt bani, dar prin această carte se poate călători, nu?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom...

Lanțul adicției de Daniela Bortea

  Pagini: 326 Editura: Creator Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman care nu are pretenții de la autoare de a fi deosebit, și totuși... Veți avea o surpriză! Veți medita mult pe marginea lui, pentru că toți avem câteva zale dintr-un lanț al adicției. Suntem dependenți de iubire, iar asta implică suferință mai ales când cei dragi au o problemă. Nu de... matematică!🤣 De ce adicție?!  Nu vreau sa vorbesc doar despre dependența de droguri sau alcool care  macină viața celor care sunt prinși în aceste mreje autodistuctive, ci și despre cei care sunt legați sufletește de aceștia. Familia, prietenii, iubiții victimelor, sunt la rândul lor înlănțuiți într-o suferință continuă și implicit devin victime care se automutilează de vinovăția închipuită a celor aflați în această situație. Acest roman dezbate această temă dureroasă și provoacă un disconfort necesar pentru a înțelege realitatea.  Oricând se poate întâmpla ca cineva drag sa cadă într-o astfel de patimă...

SCRIE-MI! de Mugur Ioniță

  "Un roman despre puterea literaturii" Această carte a făcut ceva extraordinar! A reușit să dea un chip palpabil, nu doar iubirii ideale, ci și acelui ceva care îl face pe artist să își îndeplinească menirea și să săvârșească minunatul act de creație. Cumva, autorul a săvârșit un joc de reciprocitate inspirațională. A mers dincolo de o simplă poveste de dragoste și a transformat iubirea într-un izvor din care a băut atât el, cât si partenera lui pentru săvârșirea actului artistic. Dacă vreți, a transformat-o pe Albertina lui în Simonetta Vespucci a lui Sandro Botticelli și a devenit ceea ce Diego Rivera a fost pentru Frida Kahlo. La prima vedere, această carte este o frumoasă poveste de dragoste ce cuprinde, așa cum este firesc, toate etapele vieții, îmbină frumos cadrul poveștii cu povestea în sine și recunosc că pe tot parcursul lecturii mi-am notat câteva locuri pe care vreau să le vizitez când ajung în Timișoara. De exemplu, habar nu aveam că există o statuie a l...