Treceți la conținutul principal

Castelul umbrelor de Laurie R. King

 



Editura Crime Scene Press

Pagini: 397


Înainte de a citi acest roman nu știam că cineva a avut inspirata idee de a continua seria aventurilor lui Sherlock Holmes, însă nu din perspectiva prietenului Dr Watson, ci a soției acestuia Mary Russell Holmes. De această dată, renumitul detectiv creat de autorul și medicul scoțian Arthur Conan Doyle, ajunge pe meleagurile noastre unde se confruntă cu presupuse existențe fantastice care abundă în legendele locale, însă nu acestea erau obiectul prezentei sale, ci o amenințare cu moartea la adresa prințesei Ileana, fiica Reginei Maria, soția lui Ferdinand I al României rege din 10. 10. 1914 și până la moarte.

Înainte de a continua sa vorbim despre carte, trebuie să vă spun care sunt legendele care planează asupra reginei ca o amenințare menită de a-i știrbi imaginea și de a o alunga de la castelul ei de suflet, Bran.

În secolul XVI contesa 

Elisabeta Bathory(1560 - 1614), a dus o viață controversată care  i-a adus renumele de „cea mai sângeroasă contesă a istoriei”. Tatăl ei a fost George Báthory, fratele lui Andrei Báthory, voievod al Transilvaniei.

"Se spune că, într-o zi, în timp ce una dintre slujnice îi peria părul şi a tras-o prea mult de podoaba capilară, contesa ar fi pălmuit-o atât de tare încât fata a sângerat. Câteva picături de sânge au ajuns pe obrazul contesei, care a observat că locul şi-a recăpătat trăsăturile tinereşti. Astfel, contesa şi-ar fi dat seama că sângele feciorelor ar fi reprezentat soluţia pentru a-şi recăpăta tinereţea. Potrivit legendelor, 650 de fecioare ar fi fost sacrificate pentru ca Elisabeta Bathory să îşi satisfacă acest capriciu."

Pe lângă această legendă, romanul lui Bram Stoker cu legenda vampirului Dracula, joacă un rol deosebit de important, mai ales că această legendă a dus o faimă internațională castelului Bran, prin prezentarea domnitorului Țării Românești, Vlad Țepeș ca un vampir fără suflet. Legătura domnitorului cu castelul Bran, nu are nicio dovadă istorică. El ajungând  prin aceste locuri doar la Brașov în data de 29 aprilie 1459 când din porunca lui, au fost trași în țeapă un număr 41 de negustori transilvăneni care au ignorat legile sale comerciale. De aici s-au iscat legendele compromițătoare care au ajuns la ceea ce este astăzi mitul lui Dracula.

Povestea rămâne o poveste care atrage și în zilele noastre turiști din întreaga lume și a făcut faimoasă Romania, Transilvania, Branul. 

Sherlock Holmes și soția sa, Russell, găsesc aici oameni simpli, dedicați familiei princiare și parcă nimic nu ar justifica o amenințare cu moartea asupra prințesei Ileana. Totuși, în ancheta lor descoperă un săculeț de vrăjitorie lăsat în dreptul unui coteț de găini, iar lângă o cupă cu grăunte otrăvite care ar fi trebuit să omoare bietele păsări. Bănuiala ar fi planat asupra reginei Maria pentru că în săculeț se găseau pliculețe de ceai Earl Grey, singura consumatoare al acestui produs din zonă. 

Faptul că o slujitoare a avut un accident la castel, iar regina Maria i-a acordat primul ajutor și s-a murdărit de sânge, a renăscut printre localnici  amintiri despre legenda contesei Elisabeta Bathory. Oare și regina era la fel? 

În plus, o slujnică povestea speriată că într-o seară când se întorcea de la castel a fost strigată de fantoma unui soldat mort în primul război mondial și îngropat în cimitirul satului. 

Recapitulăm: vrăjitorie, vampirism, fantome... 

Cine urmărea să o ucidă pe prințesă? Oare acesta era adevăratul scop sau cineva urmărea să nască asupra reginei tot felul de povești compromițătoare care să atragă oprobriul localnicilor? Se știe că regina Maria iubea Branul...

Russell, soția celebrului detectiv este personajul principal, iar prin intermediul ei suntem părtași la o anchetă deosebit de complicată la care se adaugă și două răpiri. La una dintre ele, chiar Russell este victima, iar când își revine din leșinul provocat de cloroform, observă cu stupoare două urme la gâtul ei care ar trebui sa sugereze că a fost victima unui vampir...

Cine este "vampirul" și ce urmărește? Oare sângele este preocuparea lui sau are un alt scop?

Ei bine, citind acest roman veți descoperi misterul și vă veți umple sufletul cu descrieri autentice autohtone care mi-au amintit de casă... M-am născut la 12 km de Bran, iar tot ceea ce am citit în descrierile cărții au fost deosebit de exacte.

Am aflat că autoarea are o întreagă serie ce o are protagonistă pe Russell și Sherlock Holmes, așa că sper să pătrund și în aceste povești pline de mister și suspans.

Citiți și nu veți regreta!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar