Treceți la conținutul principal

Chemarea Omului Flămând de Kyle Perry

 




Editura Lebăda Neagră


Spre deosebire de ceea ce se întâmplă de obicei atunci când încep o carte, de această dată nu m-a atras deloc titlul. "Omul flămând"... Pe bune?! E trist sa fii flămând pentru că ești o pradă a nevoilor tale, iar organismul îți cere ceea ce are nevoie pentru a supraviețui. Așadar de ce sa citesc un astfel de roman? De ce să conștientizez încă odată că sunt un om dependent de nevoi? 

Poate pentru că... în titlu există o chemare? Haideți să vedem de ce m-a ademenit acest om flămând... 

Ei bine, omul flămând din acest roman este avid, însă nu de mâncare, așa cum m-am așteptat inițial, ci de tinerețea, viața și frumusețea unor adolescente pe care le ucide printr-un ritual bolnav. Romanul pleacă de la această poveste care creează în rândul tinerilor din Limestone Creek din Australia, o adevărată legendă urbană. 

Ei bine, aceasta este tema romanului. Adolescența și riscurile cu care se confruntă în zilele noastre când tentațiile sunt atât de multe, iar posibilitățile de a ajunge la ele sunt facile.

Pentru un tânăr ce abia a depășit perioada copilăriei, este cea mai dificilă perioadă din viață, pentru că totul se schimbă, și nu mă refer doar la aspectul fizic, ci și la cel psihic. Percepțiile sunt diferite. Viața are un alt aspect. Totul devine schimbat.

"Partea din creier ce este folosită pentru a gestiona emoțiile, deciziile, rațiunea si inhibiția este restructurată în anii adolescenței, formând noi sinapse cu o viteză incredibilă. Adolescenții citesc emoțiile în mod diferit de adulți. Aceștia din urmă folosesc cortexul prefrontal pentru a citi indiciile emoționale, în timp ce adolescentii se vor baza pe amigdala." Dr. Ovidiu Balaban-Popa medic specialist psihiatru.

O sinucidere suspectă a unei adolescente care a lăsat să se înțeleagă că face parte dintr-un ritual al "Omului Flămând", mediatizată intens de o colegă de clasă și prietenă prin canalul ei de Youtube, urmată de dispariția altor patru fete, face ca întreaga comunitate să fie zguduită și să se implice poliția prin cei mai buni anchetatori din Australia.

Din păcate sinuciderea în rândul adolescenților este pe al doilea loc în lume după accidentele rutiere, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. De cele mai multe ori se ajunge aici pentru că nu există un sprijin potrivit pentru cei aflați în dificultate. Problemele adolescenților sunt hiperbolizate, par a fi imposibil de gestionat, iar imaginația și influența unor formatori de opinie sau pur și simplu a unor lideri de grup, devine covârșitoare și neavizată. În acest roman, sinuciderea fetei a fost oarecum încurajată de această legendă care spunea că singura metodă de a-și proteja prietenele de agresiunea Omului Flămând este o sinucidere, precedată de o provocare tip "Balena albastră" pe care în roman o numește Kundela. 

Foarte mult s-a vorbit despre acest joc periculos prin 2016-2017. Copii sau adolescenți erau atrași în joc prin teribilism, apoi siliți să rămână până la final prin șantaj. De obicei când se înscriau, victimele trebuiau să trimită spre administrator fotografii nud, folosite în caz de părăsire a jocului, prin expunerea lor în on-line și desființarea lor ca aparținător al societății. Aveau de parcurs 50 de probe ce culmina cu o sinucidere. Actul suprem.

Sunt multe de spus despre suferința lor, provocată mai ales de dorința de validare a ceea ce reprezintă un adolescent în această lume, însă pentru părinții care nu pot crea o punte de comunicare cu cel care se depărtează de ei din ce în ce mai mult, este un urlet de deznădejde. Când un copil își ia viața atât de repede, înseamnă că a fost victima unei agresiuni fizice sau psihice, a fost manipulat sau obligat... Chiar există așa ceva! Și când te gândești că există un ajutor specializat în tratarea unor astfel de probleme, îți dai seama cât de importantă este comunicarea unui om care știe ce trebuie să spună și cum să procedeze potrivit când se confruntă cu o potențială victimă. (www.antisuicid.ro)

Romanul este plin de suspans, cu multe răsturnări spectaculoase de situație. Nu odată îmi spuneam plin de încântare că nu se poate așa ceva... Când credeam că enigma era rezolvată, aveam o surpriză! A fost o experiență deosebită pe care de multă vreme nu am avut-o. 

Polițistul care anchetează acest caz, nu este un supererou, ba am putea spune că este unul cu mari probleme psihice, după trauma unui caz asemănător, însă inteligența lui și a partenerei sale, dublate de asocierea cu unul dintre părinții fetelor dispărute, un traficant de droguri periculos, fac ca ancheta să evolueze spectaculos și atipic.

Acesta este un roman despre adolescență, despre puterea internetului și a riscurilor sale, despre legendă, crimă și răzbunare. Este o anchetă a unui caz de dispariție. O lecție de viață. 

Recomand acest roman, în primul rând celor care au copii, pentru a fi cât de cât ancorat la riscurile la care se expune în societatea modernă și de a face posibilă comunicarea, însă recomand această carte și celorlalți pentru a realiza cât de mult a evoluat societatea în ultimii ani și care sunt pericolele la care se expun tinerii în zilele noastre. Recunosc că pe vremea mea, nici nu visam să existe un "influencer" care să gândească în locul meu. Nu as fi acceptat așa ceva... Dar oamenii și vremurile s-au schimbat!

Citiți acest roman care te ține lipit de el până termini toate cele 500 de pagini!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom...

Lanțul adicției de Daniela Bortea

  Pagini: 326 Editura: Creator Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman care nu are pretenții de la autoare de a fi deosebit, și totuși... Veți avea o surpriză! Veți medita mult pe marginea lui, pentru că toți avem câteva zale dintr-un lanț al adicției. Suntem dependenți de iubire, iar asta implică suferință mai ales când cei dragi au o problemă. Nu de... matematică!🤣 De ce adicție?!  Nu vreau sa vorbesc doar despre dependența de droguri sau alcool care  macină viața celor care sunt prinși în aceste mreje autodistuctive, ci și despre cei care sunt legați sufletește de aceștia. Familia, prietenii, iubiții victimelor, sunt la rândul lor înlănțuiți într-o suferință continuă și implicit devin victime care se automutilează de vinovăția închipuită a celor aflați în această situație. Acest roman dezbate această temă dureroasă și provoacă un disconfort necesar pentru a înțelege realitatea.  Oricând se poate întâmpla ca cineva drag sa cadă într-o astfel de patimă...

SCRIE-MI! de Mugur Ioniță

  "Un roman despre puterea literaturii" Această carte a făcut ceva extraordinar! A reușit să dea un chip palpabil, nu doar iubirii ideale, ci și acelui ceva care îl face pe artist să își îndeplinească menirea și să săvârșească minunatul act de creație. Cumva, autorul a săvârșit un joc de reciprocitate inspirațională. A mers dincolo de o simplă poveste de dragoste și a transformat iubirea într-un izvor din care a băut atât el, cât si partenera lui pentru săvârșirea actului artistic. Dacă vreți, a transformat-o pe Albertina lui în Simonetta Vespucci a lui Sandro Botticelli și a devenit ceea ce Diego Rivera a fost pentru Frida Kahlo. La prima vedere, această carte este o frumoasă poveste de dragoste ce cuprinde, așa cum este firesc, toate etapele vieții, îmbină frumos cadrul poveștii cu povestea în sine și recunosc că pe tot parcursul lecturii mi-am notat câteva locuri pe care vreau să le vizitez când ajung în Timișoara. De exemplu, habar nu aveam că există o statuie a l...