Treceți la conținutul principal

Lumea estompată de Iris Wolff



 Editura Lebăda Neagră

Pagini: 228

Colecție: Green Spot

Așa cum orice amintire își pierde odată cu trecerea timpului din vigoarea prezentului, acest roman are țelul de a pune punct acestei estompări naturale. Oprește timpul în loc și se întoarce în urmă cu trei generații în trecutul unei familii de sași care se stabilesc în Banat la câțiva kilometri de Arad. 

Mai întâi o cunoaștem pe Florentine care încearcă disperată să își salveze copilul din pântece, mergând singură la un spital din Arad. Aici întâlnește un doctor care o privește circumspect, o bănuiește că a făcut ceva pentru a pierde copilul. Cu această ocazie, autoarea ne vorbește despre una dintre cele mai dureroase legi care a fost dată în era comunistă: interzicerea avortului. 

Ceaușescu își dorea să construiască o țară înfloritoare, cu o natalitate pe măsură. 

Pe 2 august 1966 la o ședință a Comitetului Executiv al CC al PCR ministrul sănătății de atunci Voinea Marinescu atrăgea atenția asupra numărului mare de avorturi și scăderea natalității. Astfel Ceaușescu hotărăște să se dea legea 770 care interzice avortul. Romania avea nevoie de o populație cat mai numeroasă pentru a construi o țară socialistă înfloritoare. Consecința acestui fapt a dus la numeroase morți, la copii abandonați prin orfelinate, la anchete, condamnări și suferințe... 

Florentine își pierde astfel cea mai bună prietenă, pe Nika, care nedorind să mai aibă un copil recurge la o soluție extremă care îi aduce moartea. Își injectează în vene o substanță pentru vaci.

Durerea acestei morți o regăsim mai târziu când îl cunoaștem pe Oz, fiul Nikăi, care resimte acut pierderea mamei. Pentru a o mai simți cât de cât aproape, adeseori se cufunda în halatul de baie al mamei, uitat pe cuier. Mereu a rămas cu o gaură un suflet și o ură față de această mentalitate care i-a ucis mama. Când se află în armată și este paznic la un penitenciar unde sunt închiși deținuții politici, se apropie sufletește de un deținut, iar în momentul în care dispare după o bătaie bună, observă cum un dragon incepe să îl urmărească. Dragonul reprezintă frica fața de regimul comunist, lipsa libertății, groaza pierderii iubirii.

Florentine este căsătorită cu Hannes, un preot ce avea o parohie în Banat, iar viața lor se scurgea între gospodărie, biserică și săteni. Florentine este o femeie discretă, tăcută care trăiește parcă economicos și se bucură de frumusețea naturii, însă ceva parcă nu o face sa se simtă împlinită în viața ei. Mereu parcă își dorește să evadeze, trăiește prin tăcere și imprimă astfel o valoare aparte pentru cuvinte și fiului său, Samuel.

Hannes, soțul lui Florentine a trăit la munte, apoi după ce a fost numit părinte la parohia din Banat, a trebuit să se mute. Mereu a încercat să își ajute enoriașii cu vorbele potrivite.

Hannes a fost luat în colimator de securitatea statului pentru că primea tot mai des vizite din RDG, ca urmare a recomandărilor a doi turiști care călătoreau spre Marea Neagră, Lothar și Bene.

 A fost dus la interogatoriu, chinuit și forțat să dea declarații, însă nu și-a pierdut compasiunea pentru oameni. 

Pe vremea aceea, Securitatea avea informatori peste tot și se interesa de tot ce avea legătură cu străinătatea. Poporul trebuia să rămână curat și neinfluențat de "agenturile străine"! Teama și suspiciunea era prezentă în fiecare casă. 

Fața de Samuel, fiul său, Hannes se purta puțin mai sever pentru că știa că va avea de suferit datorită firii sale închise.

Pe Florentine o iubea și o înțelegea, așa cum era ea, independentă și oarecum nonconformistă. Își iubea nespus familia.

Faptul că Oz, prietenul cel mai bun al lui Samuel, își dorește cu orice preț să scape de Dragonul care îl urmărea în țară, îl face să intre în atenția Securității. Este bătut, înjurat, speriat prin percheziții inoportune și astfel parcă este forțat să fugă... Alături de Samuel înving Dragonul cu ajutorul unui avion.

Străinătatea le oferă celor doi o nouă viață, însă Samuel si-a lăsat în urmă o iubire frumoasă față de Sana, părinții iubitori și bunicii, alături de care se simțea împlinit.

Oz nu își găsește rostul, iar iubirea îl distruge lăsându-l pe Samuel singur... Destinul însă are un fel al lui de a face lucrurile spectaculoase, așa că reapare Bene, care devine un sprijin moral și material.

Liv este reprezentanta celei de a treia generații de sași. O găsim în Germania alături da mama și tatăl ei stabiliți acolo după revoluție. Viața lor este altfel, poate mai fericită, însă rădăcinile nu au cum sa și le scoată din suflet. Limba lor este altfel, obiceiurile lor sunt altele, valorile lor sunt diferite. 

Mi-a plăcut să citesc acest roman care readuce în atenția publicului suferințele îndurate de poporul român în perioada comunistă și metamorfoza suferită după revoluție.

Recomand sa citiți această poveste care vă va da sufletului un sărut cu iz de nostalgie, dragoste și împlinire.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar