Treceți la conținutul principal

Călugărița de Denis Diderot

 



Acest roman social este o capodopera a scriitorului Diderot ce surprinde realitatea socială a acelor timpuri în care sărăcia îndemna familiile să-și trimită copiii spre mânăstiri, chiar dacă exista sau nu chemare spre credință. Mănăstirea accepta tinerii în schimbul unei dote care le pecetluia soarta. Era, dacă vreți, o închisoare a trupului pentru a-l sluji pe Dumnezeu, fără dorință de căință, o soluție pentru sărăcie și o "șansă" pentru viitorul copiilor.

O tânără trimite o scrisoare către marchizul De Croismare în care își povestește trista soartă și cere ajutor. Astfel aflăm amănunte cutremurătoare din viața fetei petrecută la o mănăstire la care ajunge de la vârsta de 16 ani. Aici, rugăciunile nu sunt totul, ci reprezintă doar anumite momente de liniște. Viața ei este zdruncinată de răutățile celorlalte maici, de superstițiile și obiceiurile vătămătoare care nu au nicio legătură cu credința.

Romanul este emoționant, iar faptul că tânăra Suzanne nu simte chemare spre călugărie și dorește să părăsească acest mod de viață, își atrage oprobriul celor pe care altădată le considera apropiate. 

Pentru tânăra Suzanne care nu își găsește locul între zidurile mănăstirii, puritatea și credința  rămâne în suflet, iar frumusețea pe care o are din plin, o transformă într-o ispită pentru jocul erotic și murdar al unor măicuțe. Totuși, adolescenta își păstrează puritatea și  mărturisește fără ascunzișuri ceea ce bănuia că nu este lucru curat, unui preot confesor. 

Toată încercarea tinerei de a părăsi călugăria este un strigăt disperat împotriva societății care a judecat un caz asemănător al unei fetițe care a fost dată la mănăstire de la 3 ani. Fata, la fel ca și Suzanne, cere să fie dezlegată de acest chin la care a ajuns fără acordul său, însă cererea îi este respinsă, iar procesul iscat în urma acestei hotărâri, atrage un adevărat război social al actelor vremuri.

Interesant este cum a apărut acest roman care a fost rodul unei farse pusă la cale de Diderot și alți câțiva prieteni care au conceput o corespondență cu marchizul De Croismare care și-a dorit să părăsească viața mondenă, iar prin aceste scrisori și-l doreau înapoi.

Talentul scriitorului este deosebit, iar povestea tinerei călugărițe este cu adevărat emoționantă.

Mi-a făcut plăcere să îl reîntâlnesc pe autor după ce  în urmă cu mulți ani m-am desfătat cu discuțiile interesante și ciudate dintre Jacques Fatalistul și Stăpân.

Recomand această capodoperă a literaturii universale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom...

Lanțul adicției de Daniela Bortea

  Pagini: 326 Editura: Creator Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman care nu are pretenții de la autoare de a fi deosebit, și totuși... Veți avea o surpriză! Veți medita mult pe marginea lui, pentru că toți avem câteva zale dintr-un lanț al adicției. Suntem dependenți de iubire, iar asta implică suferință mai ales când cei dragi au o problemă. Nu de... matematică!🤣 De ce adicție?!  Nu vreau sa vorbesc doar despre dependența de droguri sau alcool care  macină viața celor care sunt prinși în aceste mreje autodistuctive, ci și despre cei care sunt legați sufletește de aceștia. Familia, prietenii, iubiții victimelor, sunt la rândul lor înlănțuiți într-o suferință continuă și implicit devin victime care se automutilează de vinovăția închipuită a celor aflați în această situație. Acest roman dezbate această temă dureroasă și provoacă un disconfort necesar pentru a înțelege realitatea.  Oricând se poate întâmpla ca cineva drag sa cadă într-o astfel de patimă...

SCRIE-MI! de Mugur Ioniță

  "Un roman despre puterea literaturii" Această carte a făcut ceva extraordinar! A reușit să dea un chip palpabil, nu doar iubirii ideale, ci și acelui ceva care îl face pe artist să își îndeplinească menirea și să săvârșească minunatul act de creație. Cumva, autorul a săvârșit un joc de reciprocitate inspirațională. A mers dincolo de o simplă poveste de dragoste și a transformat iubirea într-un izvor din care a băut atât el, cât si partenera lui pentru săvârșirea actului artistic. Dacă vreți, a transformat-o pe Albertina lui în Simonetta Vespucci a lui Sandro Botticelli și a devenit ceea ce Diego Rivera a fost pentru Frida Kahlo. La prima vedere, această carte este o frumoasă poveste de dragoste ce cuprinde, așa cum este firesc, toate etapele vieții, îmbină frumos cadrul poveștii cu povestea în sine și recunosc că pe tot parcursul lecturii mi-am notat câteva locuri pe care vreau să le vizitez când ajung în Timișoara. De exemplu, habar nu aveam că există o statuie a l...