Treceți la conținutul principal

"Mașina Ernetti" de Roland Portiche



Pagini: 454
Editura Lebăda Neagră
Green Spot

Visul oricărui arheolog sau pasionat de istorie de a viziona trecutul a fost considerat irealizabil, o fantasmă frumoasă cu aplicații multiple care ar fi clarificat anumite momente obscure petrecute în trecut. Totuși, se pare că în istoria recentă a omenirii a existat un călugăr benedictin, Pellegrino Ernetti (1925-1994) un muzicolog desăvârșit, exorcist și un pasionat de știință, absolvent al facultății de fizică și preocupat de experimente științifice, care a reușit să creeze o mașinărie capabilă de a capta imagini din trecut, cu ajutorul a 12 savanți de renume mondial.
(Vă las mai jos o schiță și o imagine surprinsă cu această mașinărie.)
De ce această mașinărie nu a devenit accesibilă omenirii și nu a mai fost folosită, deși se pare că a funcționat, cum s-a realizat procesul de creație și implicațiile unei astfel de realizări, a încercat  autorul Roland Portiche să relateze totul în acest roman inspirat într-o proporție covârșitoare din realitate.
Se pare că ideea acestei mașinării a apărut când în urma audiției unei înregistrări  de muzică gregoriană, Ernetti şi părintele Gemelli, un apropiat al său, au descoperit cu uimire o voce străină. Gemelli era convins că e vocea tatălui său, ceea ce i-a şocat pe cei doi.
În roman, această înregistrare captată accidental este susținută de planurile unui fizician de excepție, Ettore Majorana, dispărut într-un mod misterios din viața publică în 1938. În roman se pare că fizicianul ar fi continuat să trăiască într-o mănăstire și  ar fi lăsat planurile acestei mașinării de captare a imaginilor din trecut, după moartea sa, bisericii catolice, care prin dispoziția papei Pius al XII -lea a hotărât ca această mașinărie sa devină realitate.
De ce și-a dorit papa o astfel de realizare? Pentru că o incursiune în trecutul bibliei și o vizionare a vieții lui Iisus, ar fi întărit credința poporului și ar fi însemnat o emulație în rândul credincioșilor spre pioșenie...
Intențiile bisericii catolice sunt lăudabile, însă nu a realizat ce implicații pot să apară prin folosirea acestei invenții în alte scopuri pe care serviciile secrete ale marilor puteri le-a intuit și și-a dorit să le utilizeze. Prin  posibilitatea de a accesa trecutul, nimeni nu ar mai fi avut intimitate, iar lumea ar fi intrat în haos.
Isaac Asimov în nuvela sa "The Dead Past" intuiește foarte bine care sunt consecințele existenței unui cronoscop (cronovizor) și explică de ce nimeni nu ar putea vedea cu adevărat ceea ce s-a petrecut în urmă cu mai mult de 125 de ani, din cauza unor paraziți care ar deforma trecutul, astfel că încercarea părintelui Ernetti pare mai degrabă periculoasă pentru întreaga omenire.
Romanul " Mașina Ernetti" este un amestec de istorie, psihologie și acțiune. Este o carte palpitantă care aduce cititorului o perspectivă interesantă asupra științei și a implicației în domeniul credinței care, în mod firesc, nu se exclud.
Ce a reușit să vadă părintele Ernetti prin incursiunea sa în viața lui Iisus și ce urmări a avut această acțiune, rămâne să descoperiți citind acest roman fascinant.
Nu pot încheia această prezentare a cărții fără să vă spun că mereu mi-am dorit să "văd" în trecut. De fiecare dată când am vizitat un edificiu istoric sau o locație cu o mare importanță în trecut, am atins fie pământul, fie zidurile sau pietrele, martore negrăitoare ale evenimentelor, am închis ochii și am încercat să fiu personaj implicat în luptele sau viața oamenilor din trecut. O astfel de invenție aplicabilă în domeniul istoric ar fi o adevărată comoară...




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom...

Lanțul adicției de Daniela Bortea

  Pagini: 326 Editura: Creator Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman care nu are pretenții de la autoare de a fi deosebit, și totuși... Veți avea o surpriză! Veți medita mult pe marginea lui, pentru că toți avem câteva zale dintr-un lanț al adicției. Suntem dependenți de iubire, iar asta implică suferință mai ales când cei dragi au o problemă. Nu de... matematică!🤣 De ce adicție?!  Nu vreau sa vorbesc doar despre dependența de droguri sau alcool care  macină viața celor care sunt prinși în aceste mreje autodistuctive, ci și despre cei care sunt legați sufletește de aceștia. Familia, prietenii, iubiții victimelor, sunt la rândul lor înlănțuiți într-o suferință continuă și implicit devin victime care se automutilează de vinovăția închipuită a celor aflați în această situație. Acest roman dezbate această temă dureroasă și provoacă un disconfort necesar pentru a înțelege realitatea.  Oricând se poate întâmpla ca cineva drag sa cadă într-o astfel de patimă...

SCRIE-MI! de Mugur Ioniță

  "Un roman despre puterea literaturii" Această carte a făcut ceva extraordinar! A reușit să dea un chip palpabil, nu doar iubirii ideale, ci și acelui ceva care îl face pe artist să își îndeplinească menirea și să săvârșească minunatul act de creație. Cumva, autorul a săvârșit un joc de reciprocitate inspirațională. A mers dincolo de o simplă poveste de dragoste și a transformat iubirea într-un izvor din care a băut atât el, cât si partenera lui pentru săvârșirea actului artistic. Dacă vreți, a transformat-o pe Albertina lui în Simonetta Vespucci a lui Sandro Botticelli și a devenit ceea ce Diego Rivera a fost pentru Frida Kahlo. La prima vedere, această carte este o frumoasă poveste de dragoste ce cuprinde, așa cum este firesc, toate etapele vieții, îmbină frumos cadrul poveștii cu povestea în sine și recunosc că pe tot parcursul lecturii mi-am notat câteva locuri pe care vreau să le vizitez când ajung în Timișoara. De exemplu, habar nu aveam că există o statuie a l...