Editura Nemira
Pagini: 848
E pentru prima oară după mulți, mulți ani, de când am citit un roman scris de acest autor și, sincer, aproape că uitasem magia spectaculoasă cu care este capabil să vrăjească cititorul, fără să dea impresia că s-ar strădui în vreun fel. Pentru că da, Stephen King este un vrăjitor al cuvintelor, capabil sa creeze lumi noi și spectaculoase în care simți frică, speranță, dezamăgire, iubire, loialitate...
Parcurgând romanul, nici nu am avut idee ce m-a lovit, pentru că mă așteptam ca firul acțiunii să evolueze spre alte meleaguri mult mai realiste, însă m-am înșelat cumplit.
Dacă vreți, pentru a va face o idee, avem un roman scindat în două părți distincte care tratează teme diferite. Cele două părți, se întrepătrund și se completează reciproc pentru a duce la alcătuirea cât mai complexă a unui personaj principal extrem de bine realizat care evoluează prin călătoria inițiatică pe care o realizează într-o lume fantastică.
În prima parte a romanului, îl cunoaștem pe tânărul Charlie Reade, un adolescent obișnuit care iubește foarte mult sportul, cu un suflet sensibil și minunat, ajuns astfel poate și din cauza unor necazuri greu de suportat care l-au făcut să înțeleagă lumea prea devreme printr-o maturizare precoce. Încă de la o fragedă vârstă își pierde mama într-un accident, iar tatăl devine alcoolic. Totuși, Charlie nu își pierde credința în Dumnezeu și primește răspuns la una dintre cele mai intense rugăciuni, astfel că faptele sale vor fi coordonate de gândul de a da ceva înapoi divinității care i-a îndeplinit dorința...
Eu am crezut că romanul se va axa pe povestea de viață a acestui tânăr, mai ales că la un moment dat, Charlie salvează viața unui bătrân mizantrop de care se leagă sufletește. Domnul Bowditch și cățeaua acestuia, Radar, devin extrem de importanți pentru Charlie, astfel că face tot posibilul să le ușureze viața atinsă de boală și bătrânețe.
Mi-a plăcut să pătrund în viața acestui tânăr cu suflet bun, să îl cunosc și să îl admir pentru cinstea și corectitudinea deosebită de care dădea dovadă, însă surpriza cea mare a venit când am aflat că domnul Bowditch avea o găleată cu pepite de aur, exact ca un leprechaun, piticul răutăcios din poveștile irlandeze. De unde avea aurul? Ei bine, totul devine clar când Domnul Bowditch moare și îi lasă lui Charlie o înregistrare cu câteva instrucțiuni foarte interesante și un testament prin care îl lasă unicul moștenitor a întregii sale averi.
Din acest punct intrăm în cea de-a doua parte a romanului, fantastică și minunată.
Charlie pătrunde pe baza instrucțiunilor lăsate de bătrân într-un univers paralel, cu elemente de basm. Efectiv, asemeni Cronicilor din Narnia scrise de C. S. Lewis care au pătruns prin șifonier într-o altă lume, Charlie coboară sub pământ într-un alt univers atins de boală și răutate care, însă, l-ar fi ajutat să își salveze noul prieten patruped atins de bătrânețe și suferință.
Această călătorie inițiatică îl transformă pe adolescentul Charlie, într-un prinț cu însușiri nebănuite.
În acest nou univers al romanului, am descoperit o combinație de basme și legende printre care am recunoscut influența Fraților Grimm, Joseph Jacobs și prezența uriașului cu însușiri demonice, Gogmagog, pomenit de Geoffrey de Monmouth peste care se adaugă atmosfera sumbră și iritantă pe care o regăsești doar în romanele lui Howard Phillips Lovecraft.
M-a uimit și m-a fascinat această carte deosebită cu însușiri de basm, așa cum îi spune și numele.
Fiecare încercare prin care trece tânărul Charlie, fiecare nou personaj întâlnit, fiecare emoție care se răsfrânge și asupra cititorului, au făcut din această poveste o capodoperă pe care e absolut necesar să o citești.
Recomand acest roman și mă declar fan Stephen King pe viață!
"Schimbarea este singura constantă a vieţii."
Comentarii
Trimiteți un comentariu