Pagini: 381
Atunci când nu vezi cum ai putea ieși dintr-o situație dificilă, atunci când viața își bate joc de tine și se ia de mână cu destinul pentru a se amuza copios pe seama ta, atunci când nu vezi lumina de la capătul tunelului, ei bine, atunci, și nu doar atunci, poți citi această carte care învinge tot ceea ce pare previzibil și implacabil din loviturile sorții.
Acest roman poate fi asemuit cu un basm cotidian autohton ancorat în realitatea unei societăți bazată pe principii nesănătoase, în care banul și influența politică întinată de corupție transformă în idoli nepotriviți oameni cu moralitate îndoielnică. Eroul principal, deși este căzut și fără perspective promițătoare, în care omul își numără mai degrabă zilele până la finalul vieții, găsește cu ajutorul providenței colacul salvator care până la urmă se dovedește a fi un motor de ascensiune.
Andrei Banciu era "cel mai bine pregătit profesional din biroul de proiectare în care lucra" și cu toate astea nu era bine văzut, era respins și depreciat de către colegi. Soția, deși era una din cele mai frumoase femei din Iași, și medic provenit dintr-o familie foarte bună, era ușuratică, îl mințea și îl batjocorea cu orice ocazie, ba îl pricopsise și cu doi copii care nu îi aparțineau. Nu, asta nu era tot, amantul soției, medic și el, inventase o boală fatală pentru Banciu, astfel ca acesta sa fie părăsit de soție și copii.
Pentru Andrei care își vedea sfârșitul aproape, sinuciderea era o bună opțiune, însă pentru că nu cu mult timp in urmă intrase în partidul liberal, își făcuse doi buni prieteni de pahar din rândurile membrilor de partid. Aceștia îi întind o mână de ajutor în viață, mai ales că Marcel Bojan, unul din cei doi prieteni, a fost angajat al armatei și al serviciilor secrete. Astfel că lucrurile încep să se aranjeze atât în viața profesională, cât și cea personală. Până unde va evolua această asociere și care va fi ascensiunea lui Andrei? Veți fi uimiți...
Acest roman surprinde foarte bine jocurile de culise din politică și elita societății, explică cu subiect și predicat cum se face o ascensiune în viața publică și care sunt pârghiile pe care se poate susține o astfel de evoluție, astfel că, după această lectură, ai o idee în plus față de politica actuală.
Autorul reușește foarte bine sa observe caracteristicile personajelor aflate la putere, înzestrate cu un arivism deșănțat ce aparțin unei țesături politice complicate reprezentate de o tipologie
pe care o poți întrevedea foarte ușor prin rândurile acestei cărți. Gheorghe Sasu ( oare despre ce sas e vorba?...) Un plimbăreț stabilit la Cotroceni, devine adversar al eroului principal, și cum altfel ni se poate înfățișa în toată splendoarea decât dezvelindu-și însușirile îndoielnice prin faptul că devine anfitrion în luminile unei campanii electorale? Pe lângă cel mai important om în stat, descoperim cu ușurință și alte personaje din politică...
De ce acest titlu? Ei bine la o simplă căutare pe Google aflăm că "Second Life este descris ca fiind „o lume virtuală imaginată și creată de rezidenții ei”; într-adevăr, SL este o lume diversificată, în care poți întâlni oameni din toate colțurile lumii reale."
Până la urmă ceea trăiește Andrei Banciu este o viață alternativă pe care doar si-ar fi putut-o imagina in mod normal. Ascensiunea profesională, iubirea, împlinirea și respectul pe care altădată le pierduse, acum sunt palpabile. Trăiește o altă viață, o a doua viață mai precis, total diferită de prima... Oare nu fiecare om și-ar dori o a doua viață construită după bunul plac?
Acest roman m-a surprins plăcut prin tema abordată și prin felul în care personajele sunt ancorate în realitatea cotidiană. Stilul autorului este cursiv și te ține lipit de acțiune, are umor, iar personajele sunt extrem de bine conturate, astfel că am rămas fascinant de fostul militar Marcel Bojan, a cărui soartă am deplâns-o...
Comentarii
Trimiteți un comentariu