Treceți la conținutul principal

Balamuc la București de Sylvain Audet-Găinar

 


Editura Crime Scene Press


Editura Crime Scene Press

Număr pagini:  235


Ce poate fi mai frumos decât să descoperi o carte care sa te facă să zâmbești și să ai sentimentul acela că ai vrea să nu se mai sfârșească niciodată?

Ei bine, după multă vreme și după multe lecturi "serioase"am descoperit în sfârșit un roman de situații extrem de amuzante de care eroul principal se lovește la tot pasul. Și chiar nu e vina nimănui că toate i se întâmplă numai lui! Să fim serioși... Oare nu oricui i se poate întâmpla să fie bătut în propria casă moștenită, nu odată ci de mai multe ori, fără să știe de ce? Nu oricui i se poate întâmpla să strângă în fundul lui o grămăjoară însemnată de cioburi pe care o frumoasă doctorița e necesar să o adune cu penseta? 

Situații amuzante, acțiune, un strop de spionaj, istorie modernă și realitatea dureroasă a unei societăți care de-abia se trezește la viață după somnul comunist, acestea sunt ingredientele unui roman surprinzător pe care am avut placerea sa îl descopăr atunci când aveam nevoie de zâmbet. Drept vorbind, când nu toți avem nevoie de bună dispoziție?

Arthur, un tânăr francez de origine română se întoarce în țară pentru a intra în posesia unei moșteniri neașteptate lăsată de un unchi despre care nu știa foarte multe. Avea doar certitudinea că mama lui îl părăsise pe acest om de mută vreme pentru a se căsători în Franța și că din motive necunoscute îl ura din tot sufletul pe acest unchi. Oare ce se întâmplase între ei și de ce el era moștenitorul unor bunuri substanțiale? Cine era unchiul lui?

Arthur descoperă că unchiul lui, Mircea Dumitrache, a fost un reputat medic ginecolog, un profesor care ajunsese, nu se știe cum, în intimitatea familiei Ceaușescu. De aici enigmele se țin lanț... Cineva tot îi sparge casa să caute ceva documente secrete, află că securitatea îl monitorizase atent și că lucrase la un proiect inițiat la ordinele șefului suprem pentru a revolutiona lumea medicală. Cine era acest om?

Pentru că poliția nu îl ia în serios în urma acestor atacuri și spargeri repetate, Arthur pornește o anchetă pe cont propriu ignorând riscurile și având ca aliați pe Tudor, un prieten din copilărie stabilit în România și pe doctorița Iulia Grigorescu de care se simte atras din ce în ce mai tare. Lucrurile avansează greu, însă descoperă lucruri uimitoare mai ales atunci când ajunge la arhivele securității... 

Romanul are toate ingredientele care sa te țintuiască in fața lui și să te absoarbă într-o societate care nu își găsește identitatea, ciudată și bolnavă. Oare ce descoperă Arthur despre unchiul său? Oare va exista o poveste de dragoste între personajul nostru principal și frumoasa Iulia? Oare unchiul lui îi este chiar unchi? Rămâne de văzut!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar