Treceți la conținutul principal

"Prietenul din umbră" de Alex North




Editura Lebăda Neagră

Pagini: 374

“Ce bine totuşi că putem visa şi ziua, şi noaptea. Ziua visăm cu mintea, noaptea visăm cu sufletul. Câteodată, inima încurcă visele cu visurile, dar asta... e altă poveste.” spunea regretata Doina Postolachi.

Cred că acest panseu introduce foarte bine romanul lui Alex North.

Visul a fost mereu o enigmă pentru omenire și s-a interpretat diferit sensul acestei existențe paralele cu realitatea. S-a presupus de-a lungul timpului că omul odată cu trecerea în lumea somnului, trece într-un univers independent cu alte reguli și alt statut și că lumea viselor de noapte este o altă lume în care sufletul omului se desfășoară. 

Dar dacă cineva încearcă încet, încet să învețe să combine realitatea cu visul? Dacă găsește o modalitate în care poate comunica între cele două lumi paralele? Care sunt efectele? Ei bine... În "Prietenul din umbră" patru adolescenți reușesc să facă asta, însă consecințele sunt dezastruoase. O crimă provocată aparent ca urmare a unor experimente ciudate asupra unui om nevinovat prin visul lucid, șochează întreaga comunitate. Ce este visul lucid? Cei patru băieți învață să-și controleze visul de noapte și să comunice între ei în timpul somnului. În plus, reușesc  să cheme de partea lor o legendă locală malefică, Mâini Roșii, un fel de monstru ucigaș a cărui viață dramatică a lăsat urme adânci printre localnici. Acesta, prin visul lucid, îi ajută pe tineri să se răzbune mai întâi pe profesorul de sport, ucigându-i câinele, mai apoi... Crimă!

Romanul încearcă să rezolve misterul acestei drame ciudate inexplicabile care "a prins" în mediul online. Faptul că unul dintre băieții care a comis crima a reușit să evadeze și trupesc din lumea reală în cea a viselor, a iscat o adevărată nebunie. Au început să apară crime la indigo. Până la urmă cineva a reușit să părăsească lumea asta nedreaptă în schimbul altei lumi pe care oricine o poate controla prin visul lucid... Crimă? Dacă asta e necesar pentru o astfel de existență, de ce nu?

Eroul principal al acestui roman este unul dintre cei patru băieți care se întoarce în orașul natal după mulți ani, doar pentru că mama lui este într-o stare gravă de sănătate. El părăsise orașul după acea crimă ciudată, iar acum că s-a întors, pare că monștrii din noapte au reînceput să îl bântuie.

 Frica este sentimentul dominant în acest roman. Oare Mâini Roșii a prins viață și vrea să se răzbune pentru trădarea de a-l fi părăsit? Oare trecutul îl prinde din urmă? 

O altă crimă la indigo se petrece în apropiere, iar monștrii se întorc prin vis în realitate.

"Prietenul din umbră" este un thriller captivant care te ține în tensiune până la final. Este un roman de excepție, cu întorsături spectaculoase și uimitoare care îți oferă și o altă perspectivă asupra visului de noapte... 

Dacă visul ar putea fi controlat? 

Dacă prețul de a evada în el ar fi o crimă, ați accepta?🙂




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar