Treceți la conținutul principal

"Manifestul unui hater" de Alex Ionescu




Editura Lebăda Neagră

Pagini: 410


Am citit această carte cu mult interes și, cu toate că nu este o lectură din genul de cărți pe care le citesc de obicei, am găsit un mic diamant neșlefuit și încăpățânat, care refuză sa-și schimbe statutul prin faptul că în pielea lui se simte perfect așa cum e, iar faptul că lumea, viața și universul este privită prin prisma adevărului propriu însoțit de ceva umor care se regăsește în această carte, dă lecturii un parfum autentic.

"Da. Haterul este frustrat (de propriile nenumărate eșecuri), extrem de furios (pentru că nu mai are timp să le repare sau schimbe prea multe), la fel de egoist și bătut în cap ca și restul, dar neviolent și niciodată implicat în ceva ce îl duce într-un grup de oameni. Haterul este. Atât. Toți au frustrări, doar că haterul nu-și reprimă decât partea furiei cu efecte violente."

Autorul demonstrează asta pe tot parcursul cărții vorbind despre toate și tot ce ți-ai putea închipui pe lume. Caută avid informații pe Wikipedia, le analizează, le răstălmăcește și ne spune franc părerea lui în fața, așa ca o bombă ce explodează în mintea noastră. (Coperta cărții se pare că a fost foarte bine aleasă!)

M-am amuzat puțin când am aflat câteva lucruri despre lene... M-am regăsit puțin în chestia asta:

"Știam eu că nu sunt un leneș... Îmi place ca totul sa fie limpede și clar!

Lenea de a face fizic ceva nu înseamnă neapărat să te duci să te culci. Poți să îți aloci puțin timp să te liniștești sau să îți mai clarifici chestii prin cap. Nu poți spera la mai mult pentru că imediat îți apare perechea, care te urăște când te vede că stai și savurezi momentul, și îți dă imediat ceva de făcut." O, da... Cât îmi place sa stau cu ochii deschiși și să merg cu ochii minții pe tărâmuri neumblate... Faptul că stau așa degeaba, nu mă face leneș! Cine citește asta și mă cunoaște, rog să ia aminte!🤣 Să nu vă aud!

"Scopul haterului în lume este să scoată la iveală cea mai bună parte din cei din jur, doar metoda este mai cazonă, cravașându-i cu critici până când orgoliul lor intră în acțiune și se pun pe treabă." No... Până acum uram haterii pentru că nu le vedeam sensul, însă prin acest roman parcă am întrezărit ceva... Oare, dacă lumea ar fi plină de optimism și zâmbet, ea chiar ar fi mai bună? Oare în umbra lumii, urâțenia, ura, crima sau războiul nu ar răzbi prin noi si ne-ar măcina, fără putin hate? Ce ne-am alege fără un hater care "luptă cu ipocrizia"?

Să fim hateri, zic, și să privim lumea din altă perspectivă, macar așa... puțin, cât îl citim cu plăcere pe Alex Ionescu.

Recomand aceasta carte... Manifest!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom...

Lanțul adicției de Daniela Bortea

  Pagini: 326 Editura: Creator Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman care nu are pretenții de la autoare de a fi deosebit, și totuși... Veți avea o surpriză! Veți medita mult pe marginea lui, pentru că toți avem câteva zale dintr-un lanț al adicției. Suntem dependenți de iubire, iar asta implică suferință mai ales când cei dragi au o problemă. Nu de... matematică!🤣 De ce adicție?!  Nu vreau sa vorbesc doar despre dependența de droguri sau alcool care  macină viața celor care sunt prinși în aceste mreje autodistuctive, ci și despre cei care sunt legați sufletește de aceștia. Familia, prietenii, iubiții victimelor, sunt la rândul lor înlănțuiți într-o suferință continuă și implicit devin victime care se automutilează de vinovăția închipuită a celor aflați în această situație. Acest roman dezbate această temă dureroasă și provoacă un disconfort necesar pentru a înțelege realitatea.  Oricând se poate întâmpla ca cineva drag sa cadă într-o astfel de patimă...

SCRIE-MI! de Mugur Ioniță

  "Un roman despre puterea literaturii" Această carte a făcut ceva extraordinar! A reușit să dea un chip palpabil, nu doar iubirii ideale, ci și acelui ceva care îl face pe artist să își îndeplinească menirea și să săvârșească minunatul act de creație. Cumva, autorul a săvârșit un joc de reciprocitate inspirațională. A mers dincolo de o simplă poveste de dragoste și a transformat iubirea într-un izvor din care a băut atât el, cât si partenera lui pentru săvârșirea actului artistic. Dacă vreți, a transformat-o pe Albertina lui în Simonetta Vespucci a lui Sandro Botticelli și a devenit ceea ce Diego Rivera a fost pentru Frida Kahlo. La prima vedere, această carte este o frumoasă poveste de dragoste ce cuprinde, așa cum este firesc, toate etapele vieții, îmbină frumos cadrul poveștii cu povestea în sine și recunosc că pe tot parcursul lecturii mi-am notat câteva locuri pe care vreau să le vizitez când ajung în Timișoara. De exemplu, habar nu aveam că există o statuie a l...