Treceți la conținutul principal

Tot albastrul cerului - Melisa Da Costa

 



Editura: Trei

Pagini: 672


Niciodată nu poți aprecia la adevărata valoare ceea ce ai, decât atunci când se pare că viața te pedepsește și îți ia ceea ce credeai că ți se cuvine. De fapt totul e o minune, iar faptul că suntem capabili să ne mișcăm, să gândim, să avem sentimente sau să ne bucurăm simțurile la stimulii naturii, reprezintă un mare cadou pe care divinitatea ni l-a făcut.

Emile este un tânăr de 26 de ani care privește o lovitură cruda din partea sorții, deși nimic nu poate explica de ce el este cel care trebuie sa fie pedepsit astfel, însă Dumnezeu are planurile lui iar asta îl face să își accepte destinul pecetluit. Este diagnosticat cu Alzheimer precoce care nu doar că îi va lua mințile ci și viața în cel mult doi ani. 

Boala asta e crudă care transformă omul încetul cu încetul în ceva de nerecunoscut. Ai impresia că cel atins de Alzheimer este o altă persoană ce trăiește  o altă viață într-un univers  atemporal. 

Emile se hotărăște să își protejeze familia de chinurile bolii lui și pleacă pe ascuns într-o călătorie pe care și-a dorit mereu sa o facă cu o rulotă în mijlocul naturii. Nu pleacă singur ci alături de o necunoscută ciudată, Joanne, pe care o găsește prin intermediul unui anunț online în care își precizează condiția și dorința de a efectua o ultimă călătorie.

Joanne este la început tăcută, parcă indiferentă la tot ce se întâmplă în jurul ei, însă pe măsură ce o cunoaștem odată cu Emile, realizăm ce ființă deosebita este și cât de multă suferință a putut aduna în trupul ei firav.

Călătoria lor nu este doar un mic ghid al locuitorilor pitorești din Franța pe care le descoperi cu surprindere și care îți incită curiozitatea, ci este și o călătorie de cunoaștere a sinelui, de acceptare și o simbioză cu natura.

 "Cel mai mare călător este cel care a știut să facă măcar o dată o călătorie în sine însuși."

Treptat, cei doi tineri se cunosc și se înțeleg din ce în ce mai bine, iar asta ne dă prilejul să o descoperim pe Joanne și misterul șocant care a făcut-o să fie atât de ciudată și retrasă. Am învățat alături de ei cât de superficiali suntem până și în a savura o banală prăjitură. Mi-a plăcut forma de meditație pe care o propune Joanne, în care trebuie să conștientizezi prezentul, să închizi ochii și să te bucuri de fiecare simț în parte cu răbdare și înțelegere. 

"Oamenii sunt precum vitraliile. Strălucesc atâta timp cât e soare, dar, când se lasă întunericul, frumusețea lor nu apare decât dacă sunt luminați din interior."

Mi-a plăcut liniștea și simplitatea pe care o emană acest roman atât de emoționant. 

Să știi că mori și că îți vei pierde mințile, nu e puțin lucru, însă prezentul e ceea ce îl face pe Emile să meargă mai departe și să se redescopere pe sine.

"Suntem atât de obișnuiți să analizăm sau să încercăm să anticipăm. Rareori suntem cu adevărat conștienți de clipa prezentă."

"Tot albastrul cerului" m-a făcut de două ori să am lacrimi în ochi. Emoțiile sunt extrem de puternice, iar viața așa de nedreaptă câteodată, încât e imposibil sa nu empatizezi cu personajele acestui roman. 

Pentru mine a fost o mare bucurie să descopăr această carte.

Va recomand sa o citiți!

"Uneori lăsăm sentimentele să ne doboare. Iubirea, adevărul ar trebui întotdeauna să ne facă să ne simțim mai importanți. Niciodată invers."


          

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar