Treceți la conținutul principal

Moartea în ungherele liniștite ale vieții de Oliver Bottini

 


Editura Lebăda Neagră

Pagini: 466


Apropierea omului de natură și de origini este ceea ce îl face să se simtă împăcat. În mijlocul liniștii naturii, omul simte că se întoarce acasă. Romanul lui Oliver Bottini surprinde această legătură profundă cu pământul, ilustrând încercarea omului de a-și câștiga existența din muncă cinstită. Este, într-un fel, o transpunere a poruncii divine de a munci pământul, transformând ceea ce a fost inițial un blestem într-o binecuvântare: satisfacție, bunăstare și împlinire.


Acțiunea se desfășoară în România postrevoluționară, în Banat, în anul 2014. În această perioadă, terenurile agricole deveniseră o afacere profitabilă pentru investitorii din Occident, atrăgând speculanți lipsiți de scrupule. Corupția era omniprezentă, iar oamenii de rând erau adesea manipulați pentru câștiguri ilicite. Primari și judecători erau corupți pentru a facilita vânzarea unor terenuri valoroase, transformate în adevărate "mine de aur". În acest climat tensionat, poliția începea să dezvăluie nu doar înșelătoriile actuale, ci și crimele comise de fosta Securitate în timpul regimului comunist.


Detectivii Ioan Cosma, aflat în prag de pensionare, și Ciprian „Cipu” Rusu, partenerul și prietenul său, sunt chemați să investigheze un caz aparent simplu: o crimă pasională. Fiica unui bogat proprietar de terenuri agricole a fost ucisă cu sălbăticie, iar principalul suspect este un angajat care părea îndrăgostit de ea. Toate dovezile par să confirme această ipoteză: băiatul a fugit de acasă după crimă, iar hainele sale murdare de sânge au fost găsite arse. Totuși, ancheta ia o turnură neașteptată atunci când apare un detaliu aparent banal – o mașină verde, văzută gonind de la locul crimei. Cine era proprietarul acestei mașini? Este cazul o simplă crimă pasională sau există un mobil mai profund?


Pe măsură ce ancheta avansează, cititorii sunt introduși în peisajul întunecat al corupției postcomuniste. Apar personaje controversate, precum Petre Fuia, un fost securist devenit asasin profesionist, care lucrează pentru oameni interesați doar de câștiguri materiale. Romanul explorează cu finețe efectele trecutului comunist asupra societății și indivizilor, corupția endemică și dilemele morale ale celor care aleg să își confrunte trecutul.


Detectivul Ioan Cosma este un exemplu al luptei pentru integritate. Deși știe că a fost ales să conducă ancheta pentru a fi șantajat cu trecutul său de fost securist, el alege să dezvăluie adevărul despre sine, refuzând să devină o unealtă în jocurile politice. Acest gest curajos nu doar că îl eliberează, dar transmite și un mesaj puternic despre responsabilitate și asumare.


„Moartea în ungherele liniștite ale vieții” este mai mult decât un simplu roman polițist. Este o oglindă a unei perioade dificile din istoria României, în care speranța și curajul reușesc să triumfe, chiar și în cele mai întunecate circumstanțe. Recomand această carte tuturor celor interesați de o lectură captivantă, cu personaje bine conturate, plină de suspans și introspecție morală. Este o poveste care ne reamintește cât de importante sunt adevărul și integritatea, chiar și atunci când prețul lor este ridicat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom...

Lanțul adicției de Daniela Bortea

  Pagini: 326 Editura: Creator Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman care nu are pretenții de la autoare de a fi deosebit, și totuși... Veți avea o surpriză! Veți medita mult pe marginea lui, pentru că toți avem câteva zale dintr-un lanț al adicției. Suntem dependenți de iubire, iar asta implică suferință mai ales când cei dragi au o problemă. Nu de... matematică!🤣 De ce adicție?!  Nu vreau sa vorbesc doar despre dependența de droguri sau alcool care  macină viața celor care sunt prinși în aceste mreje autodistuctive, ci și despre cei care sunt legați sufletește de aceștia. Familia, prietenii, iubiții victimelor, sunt la rândul lor înlănțuiți într-o suferință continuă și implicit devin victime care se automutilează de vinovăția închipuită a celor aflați în această situație. Acest roman dezbate această temă dureroasă și provoacă un disconfort necesar pentru a înțelege realitatea.  Oricând se poate întâmpla ca cineva drag sa cadă într-o astfel de patimă...

SCRIE-MI! de Mugur Ioniță

  "Un roman despre puterea literaturii" Această carte a făcut ceva extraordinar! A reușit să dea un chip palpabil, nu doar iubirii ideale, ci și acelui ceva care îl face pe artist să își îndeplinească menirea și să săvârșească minunatul act de creație. Cumva, autorul a săvârșit un joc de reciprocitate inspirațională. A mers dincolo de o simplă poveste de dragoste și a transformat iubirea într-un izvor din care a băut atât el, cât si partenera lui pentru săvârșirea actului artistic. Dacă vreți, a transformat-o pe Albertina lui în Simonetta Vespucci a lui Sandro Botticelli și a devenit ceea ce Diego Rivera a fost pentru Frida Kahlo. La prima vedere, această carte este o frumoasă poveste de dragoste ce cuprinde, așa cum este firesc, toate etapele vieții, îmbină frumos cadrul poveștii cu povestea în sine și recunosc că pe tot parcursul lecturii mi-am notat câteva locuri pe care vreau să le vizitez când ajung în Timișoara. De exemplu, habar nu aveam că există o statuie a l...