Treceți la conținutul principal

Un interviu interesat cu Georgiana Pasqual Vâju...














Mă credeți sau nu, dar chiar m-am felicitat pentru ideea de a o invita pe Georgiana Pasqual Vâju la acest interviu inedit cu grupul de Facebook " Cartea - portal pentru suflet ".

În aceste trei zile am cunoscut un om deosebit, care deși trece printr-o perioada delicată în viața personală, a fost la dispoziția noastră și a răspuns întrebărilor chiar daca avea sufletul îngreunat.

Georgiana s-a născut în 18.10.1976 in Braila, a studiat psihologia la Universitatea Ecologica din București, iar din 2017 este redactor la editura Quantum unde și-a publicat și cartile:

"Nu te împiedica de mine, te implor"

"Doi la pătrat, un singur pat" ( psihologic +18)

"Dont cry, just Fly" ( acțiune),Iar în prezent are in curs de publicare romanul "Cerneala, dragoste, arsenic" ( povestea lui Mihai Eminescu și a Veronicăi Micle)

Florin Ciprian Ursulescu: Bună Georgiana, mă bucur că ai acceptat invitația mea și sper ca in aceste ore petrecute împreună să ne simțim bine și să te descoperim așa cum ești!🙂

Georgiana Pasqual Vâju: Bună Florin. Si eu mă bucur că m-ai ales si că m-ai invitat. Mulțumesc! Cu drag, voi încerca în aceste ore să fiu aici, alaturi de voi, și să vă răspund întrebărilor. 🙂

Raluca Alina Iorga: Intrebari pentru ea nu am. Vreau doar sa ii spun ca o iubesc, admir si apreciez enorm ❤️

Georgiana Pasqual Vâju: Raluca mea, și eu te iubesc! ❤️

Florin Ciprian Ursulescu: Pentru inceput vreau să îmi enumeri trei calități și un defect pe care le ai! 🙂

Georgiana Pasqual Vâju: Oh, doamne! 🤓 Nu poate fi invers? Am mai mai multe defecte decât calități. Suceste cifrele alea. 😁

Florin Ciprian Ursulescu: Se vede că ai terminat psihologia... 🙂 Încearcă! 🙂

Georgiana Pasqual Vâju: Văd că insiști🤓. Fie... Da, am terminat psihologia, si îti zic că o persoană care își etalează singură calitătile( pe care, desigur, le bănuiește, nu-i certitudine) suferă de olecuțică de grandomanie. 😂 Hai să mă auto-evaluiez. Deci, prin ochii mei, 3 calități, 3 de "s" : sociabilă, sufletistă, sârguincioasă. Defectul major: increderea prea usor cedată.

Florin Ciprian Ursulescu: Cum erai în copilărie? Poți să ne povestești o întâmplare amuzantă din acele vremuri?

Georgiana Pasqual Vâju: În copilărie am fost "bibelou". Unde ma puneai, acolo stăteam. Eram emotivă, sfioasă, mă rușinam și să privesc oamenii în ochi. În schimb, iubeam foarte mult animalele, iar de asta se leagă si o intâmplare, de fapt mai multe identice: aduceam acasa mereu câni si pisici si, ca să nu mă certe ai mei, le ascundeam. Dar eram repede dibuită, căci umpleam casa de purici.


Camelia Alina Popescu: Buna Georgi! Un timp te-am cunoscut doar asa din departare si multumesc pentru increderea de a vedea cat de faina esti si mai de aproape Si ca sa incheiem cum trebuie 3 sfaturi pentru debutanti would be great (myself included asa) ^_^ <3

  Georgiana Pasqual Vâju: Camelia, bună! Si eu mă bucur tare mult că ne-am apropiat. Să fiu sinceră, mă feresc să dau sfaturi, nu doar în domeniul ăsta, ci oriunde. Hai să spunem, mai suav așa, recomandări: 1. Incredere in forțele proprii. 2. Fii propriul tau critic. 3. Nu cere sfaturi. 🙂


Florin Ciprian Ursulescu: Cum a inceput și cum s-a terminat prima poveste de dragoste din viața ta?.

Georgiana Pasqual Vâju: Repede!A început frumos, ca orice poveste de dragoste adolescentină, pe la 15 ani. Fluturași în stomăcel, nori pufoși, curcubee... ce mai, mirific! S-a terminat, că s-a terminat, cam pe 16 ani 🤣 Halal explicatie! În fine, daca n-am uitat-o trebuie să fi fost frumos..

Florin Ciprian Ursulescu: Care e romanul copilăriei tale? Îți amintești prima poveste citită? Când ți-ai descoperit pasiunea pentru lectură?

Georgiana Pasqual Vâju: Pff, e poveste cu tâlc. Prin clasa a 4-a, invățătoarea a chemat-o pe mama la școală să-i spună că citesc foarte greu, că mă bâlbâi... bla, bla... ce i-o mai fi spus acolo, că a venit mama acasa rosie ca racul si mi-a zis: de azi inainte, citești! Plus, ceva cu F**ți cristoșii mă-tii... 😂 M-ai facut de rușine, io, care sunt cititoare, avem casa plina de cărti, si tu..." Nu mai țin minte daca m-a si cifulit. Dar cred ca sigur. Bun, s-a pus mama mea pe mine cu cititul. Doar că nu-mi plăcea ce-mi dădea ea ( Sadoveanu, Slavici, Rebreanu, Creanga...) dar, cumva, prinsesem gustul cititului. Si ce făceam? Șuteam cărtile ei. Uite așa, pe la 10-11 ani, cred că citisem toate cărtile Sandrei Brown, Danielle Steel și ce mai era la modă pe atunci. Incet, am trecut la clasici, pe care i-am adorat și-i ador incă. Romanul coilăriei mele, totuși, rămâne "Amintiri din copilărie" al lui I. Creangă. Iar al adolescenței "Rosu și negru" Stendhal.


Florin Ciprian Ursulescu: Ce muzică asculți? 🙂 Dacă unul din romanele tale urmează să fie ecranizat, ce coloană sonoră ai alege?

Georgiana Pasqual Vâju: Două dintre romanele mele au deja coloane sonore. Se vede că nu m-ai citit, altfel ai fi știut. 🙂 Seria nu are, dar daca ar fi sa aleg, ar fi asta:https://youtu.be/3SeHoFCH-gI  Don't cry, just fly are ca tema Reamon- super girl, iar romanul "Doi la patrat, un singur pat" are ca intro melodia lui Gabriel Cotabița " Mi-e dor de mine", melodie pentru care i-am cerut acordul ca să-i reproduc versurile in roman. De altfel, Gabriel Cotabită a avut și amabilitatea de a-mi scrie câteva cuvinte pe coperta 4 a cărtii.

Vi le las mai jos:

Că cineva sus mă iubește

Chiar și pe mine mă uimește…

trebuie să bucur oamenii, să fiu bun, să fiu mult mai deschis şi toate micile probleme să le fac să dispară… nu mi-a spus nimeni nimic, dar parcă nici nu ar fi trebuit să-mi spună cineva altceva, dar acum sunt cu totul şi cu totul alt om. Sunt mult mai calm, mai cald, mai lipsit de aroganţă. Era o aroganţă izvorâtă din timiditate. Era o aroganţă ca să nu fiu rănit.

Aș vrea ca toți cei care vor citit aceste rânduri să se bucure de ceea ce primesc.”

Gabriel Cotabiță


Raluca Pavel: Cum arata o zi din viata ta? 

Georgiana Pasqual Vâju: Raluca, o zi din viata mea nu seamnana niciodata cu alta. Ca regula, ar fi faptul ca obisnuiesc sa lucrez noaptea si ma trezesc tarziu. Deci, pana-n pranz sunt somnoroasa. Ma ajuta la asta si faptul ca, fiind liber-profesionita, pot sa-mi fac programul dupa cum am chef. 🙂

Florin Ciprian Ursulescu: Care era subiectul primei tale povestioare și ce anume te-a determinat să o scrii?

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, prima mea poveste e si prima carte publicata. Subiectul este unul, logic, psihologic in mare parte, dar si de dragoste. E povestea unui cuplu incercat din mai multe parti. Sunt franturi din cazurile intalnite in meseria de psiholog, din viata mea... o impletitura de "eu, ei, noi, oamenii, si restul lumi". Am început să scriu intr-un moment când nu aveam serviciu si mă plictiseam. Nu intentionam sa public atunci, la primele idei, cu timpul, conturând o poveste de fictiune, împletită din "bucati", m -am gandit că... de ce nu?

Raluca Pavel: Care este cea mai buna tehnica de promovare a unei carti?😊

Georgiana Pasqual Vâju: Raluca, din pacate, la momentul de fața, in România, cred ca singura metoda de promovare rămâne postarea pe facebook si cât mai multă interacțiune cu cititorii.

Bogdana Gageanu: În momentele în care nu ai inspirație,cum ieși din acel blocaj?

Georgiana Pasqual Vâju: Bogdana, de regulă, asteptând să o regasesc. Mi se intâmplă, sa stii, sa traversez si luni de zile fara pic de inspiratie. Dar niciodata nu fortez, astept. Am invatat, in timp, ca ea revine.

Raluca Pavel: Ti se pare un dezavantaj faptul ca, in zilele noastre, autorii interactioneaza atât de mult cu cititorii?\

Georgiana Pasqual Vâju: Raluca, nu. Mie imi place.:)

Raluca Pavel: Cred ca daca cititorul cunoaste omul-autor si nu doar autorul, poate fi influentat in decizia de a cumpara mai multe/mai putine carti ale autorului?

Georgiana Pasqual Vâju: Cred că da. Dar pâna la un punct. In momentul când cineva îți devine prea cunoscut, prea apropiat, se cam evapora si interesul. E o lamă cu două tăișuri și trebuie să fii un bun spadasin sa știi sa o mânuiești, astfel incat să nu te tai singur.

Raluca Pavel: Este vreo perioadă a anului in care, din cate ai observat, cartile tale se vand mai bine decat in restul timpului? 😊

Georgiana Pasqual Vâju: Hm... nu. De obicei e constant. Ce-i drept, vara prind mai bine cele "estivale", sa zic asa..

Florin Ciprian Ursulescu: Știu că ești redactor la editura Quantum... Care e cea mai mare satisfacție din această postură?

Georgiana Pasqual Vâju: Faptul ca citesc inaintea tuturor noile aparitii.😁

Raluca Pavel: Am vazut ca te documentezi intens despre Veronica si Mihai. De cand ai inceput cercetarea pentru carte? 😊

Georgiana Pasqual Vâju: Raluca, sa nu răzi. De la 15 ani strang materiale.

Florin Ciprian Ursulescu: Știu că citești autori români contemporani... Care e părerea ta generală despre calitatea lor? 🙂

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, citesc, dar nu pe multi. Sunt foarte selectiva, nici timpul nu-mi permite, desi mi-aș dori. Din postura de redactor, am avut ocazia sa vad multi aspiranti la titlul de autor, tineri grabiti, infatuati, care nu vor sa accepte "schimbari" pentru ca stiu ei ca asa e bine. Problema calitatii indoielnice a uneu carti nu este neaparat la autor. Consider ca el se poate educa, ca poate evolua, daca e ghidat cum trebuie. Problema este la editurile care publica fara filtru, fara o minima editare, doar de dragul de a publica, si atunci... nah, avem si autori mai slabi.

In general, eu cand aleg o carte, ma ghidez dupa fragmentele publicate, dupa subiectele alese... Daca-mi place, cumpar cartea. Pana acum, pot spune ca e un amestec pestrit de "bine si rau". Avem si autori foarte buni care-i depasesc pe cei straini.

Claudia Bocsaru: Cat de mult ai editat o carte inainte de a o publica? Ai facut multe schimbari in ea sau doar mici retusuri? 😁 

Georgiana Pasqual Vâju: Claudia! Imenseee! Cel mai mult am editat romanul Dont cry...! Am inceput cu un timp verbal, cu nararea la persoana a 3a, dupa care mi s-a nazarit ca povestea, fiind una de actiune, ar prinde mai bine la timpul prezent, pers intai. Imagineaza-ti munca, nu nu mai pe mine, ci si pe cea care ma editeaza pentru publicare (Theo), pentru ca, oricat ai cauta sa fie bine, mereu sunt si scapari. Si nu numai asta, am modificat actuni, am remodelat personaje. Cred ca am editat vreun an si jumatate.

Claudia Bocsaru: Ai avut multa rabdare.Cu siguranta a meritat efortul, m ai facut curioasa sa citesc cartea aceasta.Multumesc de raspuns, sunt si eu la inceput si cel mai mare defect al meu e lipsa de rabdare insa se pare ca nu e indicat 🙈😁😊.

Pasqual Vâju: Nu. Inarmeaza-te cu rabdare.😁

Florin Ciprian Ursulescu: Ce autori români contemporani iti plac ?

Georgiana Pasqual Vâju: A se reține din start, nu am citit foarte mulți. Dintre ei: Raluca Alina Iorga, Theo Anghel, Simona Lungu, Raluca-Andreea Chiper, Monica Ramirez, Marius Albert Neguț, Cristina Otel, Marina Neagu, Marina Costa, Andrei Ruse, Tatiana Niculescu Bran. Sper sa nu fi omis pe nimeni. Ei mi-au venit acum in minte.

Laura Dobrea: Bună,Georgi! Știi că te iubesc! Așa, acu' spune-ne, rogu-te, în ce timpuri ți-ar fi plăcut să te naști și să trăiești? Iar în prezent în ce colț al lumii ți-ar fi plăcut să trăiești?

Georgiana Pasqual Vâju: : Laura, cred ca stii deja ca as fi vrut sa fiu in vremea lu' Eminescu.❤️In ce colt al lumii...? Mah, nu-s pretentioasa, ma multumesc cu Balcic.Ps: previzibile raspunsuri, nu-i asa?😂

Laura Dobrea: Ai creat în cărțile tale 3 tipologii de bărbați diferiți (mă refer la personajele principale). Pe Iv, cel matur, rațional și sensibil; pe aventurosul Alex (deși nici Nickolas nu-i de neglijat😉) și pe plictisitul, dar totodată curiosul Dorian. Dacă ai fi nevoită să-l salvezi doar pe unul dintre cei 3, să zicem de la un înec din Dunăre😁, pe care dintre ei l-ai alege? Am o scuză cu intrebarea asta. Am avut o zi grea și e trecut de miezul nopții.😁

Georgiana Pasqual Vâju: Tinând cont pe unul l-am lasat în apă, nu stiu daca-i potrivita intrebarea, Laura! 😂 Pe Iv! 🙂


Laura-Alexandra Candrea: Neața! Am pierdut startul, dar nu-i nimic! Recuperez astăzi!😁 De ce ai publicat la Quantum? Stiu ca este o editură bună, care pune pret pe corectitudine, talent . Dar de ce nu ai ales alta?😁

Georgiana Pasqual Vâju: Neața, Laura! In 2016 nu era puzderie de edituri ca azi. Putine publicat autori romani, debutanti nici atat; era chiar un privilegiu sa fii publicat. Bine, la Quantum a ramas si azi un privilegiu. :) Vedeam cartile autorilor Quantum pe facebook si ma fascinau copertile lor, prezentările... Erau ( sunt inca) vii, colorate, frumos prezentate. Am trimis manuscrisul la mai multe edituri, dar ma rugam sa ma accepte Quantum. Ca idee, m -au acceptat si altele, dar cand am fost sunata de la Quantum si am purtat o discutie cu Theo, am zis, "asta e"! 🙂

Laura-Alexandra Candrea: Georgiana, adevărul este că ador cărțile la Quantum! Si povestile, dar și coperțile transmit multe emoții!❤️❤️❤️ Si eu mi-aș dori să public într-o zi, la Quantum. 🙈 Georgiana Pasqual Vâju: Laura-Alexandra, succes in ceea ce faci! Te așteptam! 🤗

Laura-Alexandra Candrea: De ce ai ales viața lui Eminescu pentru următoarea carte? Presupun că adori poeziile lui, dar nu cred că ar fi doar asta.😊

Georgiana Pasqual Vâju: M-a fascinat de pe la 15 ani Eminescu: poezia lui, proza, activitatea de ziarist, relatia dintre el si Veronica in special. De atunci, am citit si cumparat foarte multe carti despre viata lui. Am zis ca, atunci cand voi considera ca sunt destul de " documentata", am sa scriu o carte despre el, dar una care sa nu semene cu ce s-a scris deja. Asa ca am ales sa fac asta din perspectiva Veronicai Micle. Se fac apropape 30 de ani de cand tot ma documentez, am considerat ca sunt pregatita sa o scriu. 🙂

Laura-Alexandra Candrea: Te-ai gandit să scrii fantasy? Pe ce anume te-ai axa? Ce temă ai alege?

Georgiana Pasqual Vâju: Nu numai ca m-am gândit, am si inceput sa scriu. Din pacate, au primat altele si am lasat-o abandonata pe undeva.

Subiectul e cu vârcolaci, si titlul era ceva de ge genul: " La marginea lumii sunt doar eu si lupii". Desigur, daca ii voi da viata vreodata, titlul va suferi modificari.

Laura-Alexandra Candrea: Ce preferi? Seriile sau cărțile de sine stătătoare?

Georgiana Pasqual Vâju: La citit, nu am treaba. Daca e buna seria, go! Pot fi si 100 de volume. La scris, ei, da! Aici as prefera carti de sine statatoare, desi, sa fiu sincera, seria mea imi place cel mai mult cum s -a conturat. Dar e un stres cu scrisul. Lumea asteapta continuarea, eu trebuie sa scriu, iar inspiratia nu-i mereu prezenta. 🙂

Laura-Alexandra Candrea: "Întrebarea întrebătoare": De ce nu veniți și la Suceava pentru lansări?😊P.S. Nu crede despre Covid tot ce se spune! Suntem ok!😄😄😄

Georgiana Pasqual Vâju: Poate ca Eminescu ar fi un bun motiv sa venim acolo. 🙂

Anca Sabău: Bună dimineața! Astăzi nu am întrebare pentru Georgiana, dar ea știe 🤗❤️ 🥰😘 cât o ador, așa că îi doresc mult succes și inspirație atunci când scrie .... te pup morena noastră de Brăila 😘😘

Georgiana Pasqual Vâju: Anca, multumesc! Te pup si eu!🤗❤️


Laura-Alexandra Candrea: Preferi un oraș aglomerat sau o casă, undeva, într-un loc liniștit? Georgiana Pasqual Vâju: As da oricand aglomeratia pe linistea unei zone rurale. 😁

Ana Sylvi Basica: Am si eu o intrebare, cam banala e drept, dar azi muza ma cam ocoleste fiindca ma ocup de curatenie: cum alegi titlurile romanelor?

Georgiana Pasqual Vâju: Ana, buna! Ma bucur ca mi-ai pus intrebarea asta. Nu este deloc banala. Caut sa fie cat mai originale, cat mai de impact, cat mai apropape de firul povestii si sa nu mai fi fost folosite inainte. De obicei, le aleg dintr-o fraza din carte.

Eva Anca: Daca ai avea posibilitatea sa iti creezi un spatiu pentru scris, cum ar arata si unde ai vrea sa fie amplasat?

Georgiana Pasqual Vâju: Eva, o coliba, nu mai mult, prin Bali. Ceva simplist, cu fata la ocean, sa ma mangaie briza. Un hamac atarnat de doi palmieri, o masa din bambus pe care sa-mi stea mereu, langa laptop, un coctail de fructe, intr-o nuca de cocos, cu un pai. Ah, nici nu vreau curent, o placa solara ajunge, cat sa-mi incarc gadget-ul. Nici telefon nu vreau, nici net. Va caut io, din cand in cand.😂

Eva Anca: Desi abia astept noua carte, mai am o curiozitate: cand o sa te reocupi si de romanul inceput anterior? 😁

Georgiana Pasqual Vâju: Intentionez ca dupa ce termin cu Eminescu( nu stiu când va fi asta, desi mi-e un pic rusine pentru ca dadusem deja ca termen final Bookfest ) să ma o cup de Ibrail, care este scrisa deja mai bine de jumătate. Si ca sa spun tot, mai am un roman început, o pseudo-comedie- romantic-urbană ( ce pomponeală 🤣) , dar nu știu cum altfel să-i zic.) 😃

Veronica Elena Zaharia Lilof: Buna! Fac parte din cei ce au citit cartile Georgianei. Imi place foarte mult cum scrie si astept nerăbdare urmatoarea aparitie. Georgiana, cum alegi numele personajelor?

Georgiana Pasqual Vâju: Veronica, bună! Multumesc ca m-ai citit. Numele personajelor le aleg cat mai simple, ca sa fie usor de retinut. Meteahna asta vine de la faptul ca eu, intotdeauna, cand citesc o carte tin minte actiunea, dar daca personajul nu are un nume usor/ comun, il uit.

Veronica Elena Zaharia Lilof: Te ai gandit sa scrii o carte autobiografica?

Georgiana Pasqual Vâju: Veronica, nu... Dacă ar fi sa nu fabulez deloc, sa scriu doar adevarul despre mine, crede-ma, ar fi o lectura plictisitoare. 😂

Veronica Elena Zaharia Lilof: Georgiana Pasquali Vâju poezie ai scris vreodată?

Georgiana Pasqual Vâju: Da, inainte de a scrie proză. Am pe undeva, ratacite, vreo 5 poezii. Ceva satiră-romantică.

Florin Ciprian Ursulescu: Care e atitudinea ta față de cei care te contestă și nu îți apreciază romanele? ( Dacă nu ai astfel de "elemente" , ignoră te rog întrebarea...)

Georgiana Pasqual Vâju: Am, cum sa nu am? 😂 De obicei, sunt intelegatoare. Nici eu, la rândul meu de cititor, nu tolerez orice scriere. Sunt intelegatoare. Nu prea ma revolt. Adică, mai deloc.

Florin Ciprian Ursulescu: Cine e prima persoană care citește ceea ce ai scris?

Georgiana Pasqual Vâju: Editoarea, autoarea si prietena mea, Theo Anghel. ❤️

Ioana Laura Răuță: Eu m-am îndrăgostit de Iv.. E 100% fictiv? Cum ai ales coperta volumului dedicat lui? ❤️

Georgiana Pasqual Vâju: Ioana, din păcate pentru omenire, în special pentru femei, :) personajul Iv este pură-pură ficțiune.

Iar pentru copertă, să fiu sinceră, am căutat un chip care să-mi placă si care să corespundă descrierii inițiale din primul volum. Ce-i drept, am cam exagerat, e prea frumos tipul de pe copertă. 😂

Daca-ti mai aduci tu aminte, in primul volum Ana il descria ca fiind un tip nici frumos, nici urât. Cred ca l-am facut frumos dupa ce l-am impușcat si l-am târât prin spital. N-am mai scris, dar sigur a suferit si o operatie estetica cat a stat internat.😃😜

Ioana Laura Răuță: Sigur ca îmi amintesc.. Tocmai de asta când am văzut coperta, m.am mirat, dar nu m am supărat deloc ca ai ales o asemenea coperta.. Bărbații cu barba sunt plăcerea mea vinovata.. Nici nu vrei sa știi de câte ori l am pupat 😋😋😋

Florin Ciprian Ursulescu: Cine e cel mai împătimit fan al tău?

Georgiana Pasqual Vâju: Eh, aici, dă-mi voie să mă laud. Am mai mulți. Dar cel mai impatimit fan cred că este mama.

Florin Ciprian Ursulescu: Cum decizi ce copertă e potrivită pentru un roman?

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, o alag de multe dinainte de a incepe sa scriu la poveste, doar pe baza ideii. Dar, daca nu apuc sa o aleg, e jale. Ii frec pe cei de la editura cu poze, cu idei, pana cand cedeaza la una. 😂 Uneori vad o imagine zi-mi zic " uau, ce ar merge asta coperta de carte", sau "cred ca schimb cutare lucru din roman, ca sa merga asta coperta.😃

Florin Ciprian Ursulescu: Ce înseamnă pentru tine o carte?

Georgiana Pasqual Vâju: "Fiecare carte, fiecare tom pe care-l vezi are suflet. Sufletul celui care l-a scris şi sufletul celor care l-au citit, l-au trăit şi l-au visat.

Ori de câte ori o carte îşi schimbă proprietarul, ori de câte ori privirea alunecă pe paginile ei, spiritul său creşte şi se întăreşte."

--

C.R.ZAFON.

Am uitat sa spun: tin foarte mult la carti. In special, la cele vechi.😁

Veronica Elena Zaharia Lilof: Daca ar trebui sa scrii despre o personalitate a Brailei, despre cine ai scrie ?

Georgiana Pasqual Vâju: Oh, si asta e o idee de carte. Daca as mai avea timp, la cate idei am, as scrie despre Mihail Sebastian.

Veronica Elena Zaharia Lilof: Sunt sigura ca iti place muzica! Ce gen asculți cu drag si eventual te si inspira?

Georgiana Pasqual Vâju: Veronica, muzica ma inspira, ai dreptate. Sunt o nostalgica, prefer melodiile anilor 70-80-90. Hit-urile copilariei si adolescentei mele/noastre. 😃

Laura Dobrea: Ai avut vreun moment, ulterior publicării, în care ți-ai spus că o anumită scenă din vreo carte parcă ai fi scris-o altfel?

Georgiana Pasqual Vâju: Laura, dupa publicare, nu. Ma potolesc. Dar pana la acel moment le sucesc si le invartesc de sute de ori.

Laura Dobrea:Hai și un pic cu artilerie grea.😁 Ai niște scene erotice în cartea "Doi la pătrat,un singur pat" și în vol.3 din serie. Ai avut emoții de cum vor fi percepute de către cititorii obișnuiți cumva cu un stil mai "cumințel" din celelalte cărți? A fost confortabil pentru tine să scrii astfel de scene, de altfel destul de normale în poveștile de viață?

Georgiana Pasqual Vâju: Laura, mă așteptam la întrebarea asta. 😃Da, am avut emoții pentru cum vor fi primite, pentru că, exact cum spui tu, imbrățișasem un stil mai "cumintel". Dar, n-am avut ce face. Actiunea cărtilor cerea pasiune(in soecial la Iv), iar la "Doi la pătrat...", cerea "nebuneală".😃Nu am avut probleme in a le scrie. Au venit atat de natural! 😜

Laura Dobrea: Nu mă pot abține să nu intreb. Soțul tău ți-a citit cărțile? Dar puștiul tău și-a arătat interesul să ți le citească?

Georgiana Pasqual Vâju: Nu te abtine. 😃 Sotul meu nu mi-a citit cartile. El nu citeste romane" din astea", ca sa ma exprim ca el. De fapt, el nu citește. Are alte preocupari. Dar e la curent cu ce scriu, ca-i ma citesc fragmente sau mai vede pe facebook. Nu-i bai, sunt OK cu asta, poate sa ramana asa. Fii-miu este interesat doar de romanul18+ 😂

Florin Ciprian Ursulescu: Fiul tău te moștenește in ceea ce înseamnă pasiunea pentru cărți și scris?

Georgiana Pasqual Vâju: Nicio centimă! Singura "nebună" (ca sa folosesc alintul lor) din casa, care citeste, scrie si adună cărti, sunt eu. 🤓

Oana Nicoleta Boabeș: Bună, Georgi! Stii deja ca tin mult la tine și ma bucur ca ne cunoaștem. Ador sa imi petrec timpul in compania ta si de abia astept sa ne revedem. Atunci cand apar elfii lui Theo!🙄 (Cred ca deja te-am zapacit cu ei🤣)

Eu vin cu o intrebare ceva mai diferita. Dacă o casă ar lua foc, iar in interior ar fi Iv, Alex, Nickolas, Dorian si Florin pe cine ai salva întâi? Si de ce?( L-as fi pus si pe Tudor pe lista, dar pe ăla prevad ca l-ai salva ultimul😂)

Georgiana Pasqual Vâju: Iubita mea, cum sa nu stiu! Stiu si apreciez.❤🤗 Nu salvez pe nimeni, măh! Să arda toți. Las' că-mi fac io alții mai mișto.🤣

Simona Lungu: Bună! Ce te face fericită?

Georgiana Pasqual Vâju: Simona, buna! Fericirea mea vine din lucruri simple. O cana de cafea fiebinte, o floarere , o ciocolata, o carte buna, o vorba buna, astea ma pot face fericita. Apoi, primeaza linistea caminului. Armonia, in general, ma face sa ma simt bine. Mai nou, din pacate, am dat piept cu niste probleme de sanatate al oamenilor dragi mie. Pana sa se intample asta, nu realizasem ca si sanatatea celor pe care-i iubesc ma face sa ma simt bine.

Florin Ciprian Ursulescu: Să presupunem că pleci pentru un an într-un loc de unde nu poți să îți procuri cărți, dar vei primi tot ceea ce publică sau a publicat un singur autor. ( Nu trebuie sa fie neapărat contemporan). Ce autor ai vrea sa îl citești pentru un an și nu te-ai plictisi?

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, Ca sa nu ranesc cine stie ce sensibilitati, o sa aleg dintre cei straini: Carlos Ruiz Zafon sau Pascal Bruckner. 😃

Florin Ciprian Ursulescu: Faptul că ești psiholog te ajută în rezolvarea problemelor personale? Cum ți-a influențat psihologia cariera de scriitor?

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, depinde de problema. Nu toate discutiile, oricat ai fi tu de psihog sau nu, rezolva sitatii. In mare pare, ajuta, dar nu e chiar "rai". De multe ori conteaza si "materialul" celor cu care ai de a face. Carieră de scriitor e mult spus! Ca sa faci cariera din ceva trebuie sa fii motivat de un venit. Nu e cazul scriitorilor romani contemorani. Noi scriem 50% din placere, 50% din obisnuinta. Las-o pasiune. 😃

Nu stiu daca mi-a influientat-o; sau... poate că da. Știind anumite lucruri despre firea umana, despre reactiile oamenilor in diferite situatii, lucru asta mi-a permis sa extrapolez, sa filozofez pe situatii limita. Se pare ca genul acesta de abordare" psihologică" are lipici la publicul cititor.😃


Oana Nicoleta Boabeș: Dupa ce ai terminat seria ,,Nu te împiedica de mine, te implor!", fanii au zis ( inclusiv eu) ca vor un alt volum, ca sa vedem cum o mai duce Iv.😂 Stii ca eu am citit prima dată de la tine, ,,Don't cry, just fly" si mi-a placut foarte mult. Cartea asta m-a facut sa iti ador modul de a scris. Te-ai gandit vreodată sa mai faci un volum la ea? Ceva cu Nickolas? Pe vreo insulă exotică?😁😂Georgiana Pasqual Vâju: Oana, m-am gândit. Dar a fost un gând scurt si mi-a trecut repede.😂

Florin Ciprian Ursulescu: Cum crezi că ar fi posibil ca un scriitor român să trăiască de pe urma romanelor sale? Ce i-ar trebui? 🙂

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, esti comic, zău! Cred că i-ar trebui altă țară. In România, asta nu s-a intâmplat decat cu câtiva scriitori, probabil oameni mai influienți prin media. Din cate stiu eu, nici clasicii români nu o duceau prea bine. Nu ma face sa-mi amintesc de mizeria in care a trait Eminescu.😐

Oana Nicoleta Boabeș: Lucrezi, cunoști si interactionezi mult cu autori romani. Ai observat vreodată invidie intre ei?

Georgiana Pasqual Vâju: Oana, da. Din pacate, exista, desi unii o maschează bine, eu o văd. O vad mai cu seama in miscarile de pe facebook, dar o vad si in alte interactiuni, cum ar fi targurile de carte, seratele literare, lansarile. Sincer, n-am înteles-o niciodată. Lumea asta a noastra, a autorilor romani contemporani, e oricum un ciolan uscat, fara carne si fara zgârci.

Aolouu! Am uitat ca si tu scrii si vrei sa publici. Sper sa nu-ti spulber visurile cu asta.🙈

Florin Ciprian Ursulescu: Care e cea mai mare satisfacție pe care ți-a adus-o cariera ta de scriitor?    Georgiana Pasqual Vâju: Florin, intrebarea asta chiar ma pune in dificultate🤔, si iar spui carieră...😂Ar fi faptul ca am avut ocazia sa cunosc multi oameni, cititori si autori minunati, ca am legat prietenii frumoase... Dupa aceea ar mai fi faptul ca mi-a deschis apetitul pentru scris, care nu era cine stie ce( de ex, mi a luat 5 ani sa scriu prima carte), ca anumite critici m-au facut sa vreau sa fiu mai buna in ceea ce fac...si cam atat.😃Uite, chiar acum s-a postat o parere la o carte de a mea. Uitasem sa precizez asta, dar fiecare reactie frumoasa a unui cititor in urma lecturii, faptul ca doreste sa continuie sa ma citeasca e o satisfactie pentru mine. 😃 Nu, e cea mai mare satisfactie!

Florin Ciprian Ursulescu: Care este personajul in care ai pus cea mai mare parte din tine și care te reprezintă?

Georgiana Pasqual Vâju: Ana, clar! Cred ca si-n Iv am pus putin din mine. 😃

Florin Ciprian Ursulescu: În Romania, care e locul cel mai frumos pe care l-ai vizitat?

Georgiana Pasqual Vâju: Lacul Razim. Undeva prin delta Dunarii.

Florin Ciprian Ursulescu: Crezi că se găsesc romanele tale in formă PDF pe internet piratate? Ce părere ai despre asta?

Georgiana Pasqual Vâju: Eu n-am vazut sa fie. Mi-a spus cineva ca ar fi fost postat pe un grup dedicat PDF-urilor romanul Don't cry, just fly, dar s-a dovedit a fi varianta promo Libris. Cereri au fost, mai demult, ce-i drept. Mi-am sustinut drepturile si am fost criticata pentru asta, câtiva "prieteni" chiar și-au strâns catrafusele si s-au carat din lista mea, gatulându-ma cu fel si fel de adjective pe unde au putut, care mai de care mai frumoase si pline de intelesuri. 😃

Ce parere să am? Ca fenomenul există, si oricât noi, autorii, am zbiera ca sa ne aparam drepturile, nu-l putem stopa. Asta e, m-am resemnat. Una peste alta, noi sa fim sanatosi. 😃

Florin Ciprian Ursulescu: Georgiana, dacă citesc o carte în formă PDF și îmi place, o cumpăr și în forma fizică. Oare nu e și o forma de promovare? 🙂

Georgiana Pasqual Vâju: Nu știu. Este? Hai sa zicem ca da. Daca-mi citesti o carte piratata, iar restul le cumperi, poate asa, da. Ajuti si autorul. 😃



Florin Ciprian Ursulescu: Ce citești in momentul de față? Cat timp acorzi pe zi lecturii? Georgiana Pasqual Vâju: STEPHEN W. HAWKING, SCURTÃ ISTORIE A TIMPULUI. De fapt, doar ce am inceput-o aseara. De regula, datorita muncii mele, toata ziua citesc.😃 Lecturii de placere, sa-i zic asa, îi acord seara vreo doua ore; in functie de cat de obosita sunt, in doua ore citesc 15 pagini sau 100.😃

Florin Ciprian Ursulescu: Ce proiecte ai in viitor?

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, proiecte pe linie literară am vreo 3. Dar cel mai însemnat rămâne cel cu Eminescu.

Bogdana Gageanu: Dacă ai fi actriță,ce personaj din cărțile tale ai interpreta?

Georgiana Pasqual Vâju: Bogdana, pe Ambra din "Don't cry...".



Florin Ciprian Ursulescu: Georgiana, îți mulțumesc pentru timpul acordat și pentru amabilitatea cu care ne-ai copleșit...

Georgiana Pasqual Vâju: Florin, multumesc pentru acest interviu! Imi pare rau că nu am putut fi mai prezentă. Din păcate, problemele de sanstate sle mamei m-au retinut. Le multumesc si celor care mi-au adresat intrebari. Am petrecut alaturide voi un timp frumos si interactiv. 🤗

Vreau sa vă spun că Georgiana pe lângă acest interviu, a mai purtat cu mine discuții pe messenger până târziu în noapte... E o ființă minunată, foarte inteligentă și modestă. Mă bucur nespus că se numără printre prietenii mei și vă invit să îi cunoașteți sufletul citindu-i cărțile!

Vă mulțumesc!





Comentarii

  1. Casa mea a fost plină de nesfârșite probleme și mizerie care au dus la divorțul pe care nu mi l-am dorit niciodată cu soțul meu. Totul s-a prăbușit și ne-am dus pe drumuri separate. Am încercat să merg mai departe, dar mi-a fost atât de greu pentru că încă îmi iubeam soțul și fiica mea a plâns mereu dorindu-și tatăl înapoi. Nu am avut de ales decât să caut ajutor, ceea ce m-a determinat să îl contactez pe DR DAWN după ce am văzut atât de multe remarci bune despre munca lui. M-a asigurat că mă împac pe mine și pe soțul meu cu vraja lui de reconciliere pe care a făcut-o. Sunt bucuros să vă spun tuturor că am obținut rezultatul dorit după 2 zile și dragostea și fericirea au fost restabilite și ne-am revenit împreună și cred că va fi pentru totdeauna pentru noi și toate mulțumim lui DR DAWN pentru că a făcut atât de mult pentru a-mi salva familia. . Nu este niciodată prea ocupat să ajute pe cineva. Așa că contactează-l acum dacă și tu ai nevoie de ajutor. e-mail-i acum prin: ( dawnacuna314@gmail.com ) Whatsapp: +3550685677099 / +2349046229159 Acest comentariu de apreciere vine de la Julia Lorenzo.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Monica Ramirez, o scriitoare uimitoare de spionaj și thriller!

Monica Ramirez este una din cele mai apreciate scriitoare de literatură de spionaj și thriller din țară. Fără ezitare, Monica și-a arătat disponibilitatea de a accepta un dialog deschis cu noi și a răspuns întrebărilor indiferent de natura lor. Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970) a locuit în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din seria de spionaj/romance Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss, Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout. Au mai apărut în Rom

"Poveste dintr-o sticlă de parfum" de Adrian Petru Stepan

Editura Lebăda Neagră Pagini: 189 Aș putea număra pe degetele de la o mână cărțile care mi-au înmuiat sufletul atât de tare, încât să-mi umezească ochii, iar romanul al lui Adrian este unul dintre ele. Deși este unul de o dimensiune redusă, exact cât o esență de parfum de calitate ce îți face sufletul sa vibreze, romanul a adus o nouă premieră în viața mea din ultimii zece ani. A reușit să mă facă să recitesc întrega poveste la un interval scurt de timp. Firescul se desprinde din stilul acestui autor, iar cuvintele sunt atât de armonioase și frumos îmbinate, că îi dau un farmec aparte, nespus de liniștitor pentru suflet.  Un balsam frumos din tinerețea fiecăruia dintre noi sau un îndemn la aprofundarea unei realități de a cărei valoare nu ești conștient, în general, decât doar după mult timp. "Poveste dintr-o sticlă de parfum" aduce cu sine nostalgia unei tinereți pierdute, o poveste magică de iubire, așa cum este prima iubire din viața unui om, petrecută într-o atmosferă dom

"Vodcă roșie - O dușcă de necurat" de Bogdan Piticariu

  Editura Lebăda Neagră Pagini: 124 Șase povești horror, insolite și frumos concepute, plasate undeva în era comunistă menite nu neapărat să te sperie în așa măsură încât să nu dormi noaptea, ci mai degrabă să îți stârnească zâmbet, m-au fermecat și m-au făcut să citesc cu poftă fiecare narațiune în parte într-un timp foarte scurt. Fiecare poveste luată în parte e o experiență unică ce se inspiră din legende urbane-rurale care au circulat în epoca nu demult apusă a comunismului, în care sărăcia și opreliștile de tot felul, au dus la alternative mai mult sau mai puțin potrivite cu sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Vodca roșie este un  substituent pentru băutura dispărută din magazine cu care minerii au inlocuit-o cu un solvent industrial de abataj cu efecte devastatoare. Păluga, o ființă supranaturală își face apariția în comunitate, iar moartea își râde de oameni. Într-o altă poveste, lipsa alimentelor de la un aprozar îl face pe responsabilul de magazin să improvizeze, iar moar